Onthulling monument Anna Collin-Tobisch

VELP – Vrijdagmiddag 15:00 uur werd voor de tweede keer een bijzonder monument onthuld op de begraafplaats aan de Bergweg te Velp. Na het vinden van resten van een sokkel waarop een kunstwerk gestaan zou hebben, en door intensief speurwerk, werd duidelijk dat het hier om een monument ter nagedachtenis van Anna Collin-Tobisch ging.

In 1903, één jaar na haar dood, richten bevriende kunstenaars een monument op, Anna Collin-Tobisch werd op 6 december 1837 geboren te Wenen en overleed op 29 april 1902. Haar hele leven stond in het teken van de klassieke zangkunst en zij woonde geruime tijd in Velp.
Het monument, verloren gegaan in de oorlogsjaren 1940-1945, was uitgevoerd in gele steen, bestaande uit een afgeknotte zuil, waartegen een treurende vrouw geleund staat met een lier, waarvan een snaar gebroken is, symbolisch voor de dood.
Rob van Dis, steenhouwer bij Delta Natuursteen aan de Florijnweg in Velp heeft, met hulp van Marc Pluim, van Marc Pluim Fotografie, die een oude afbeelding opnieuw tot leven bracht, het mogelijk gemaakt dat deze afbeelding in steen geëtst kon worden. 
2013-12-06-onthulling-monument-anna-collin-tobisch011
Het monument werd door Rob van Dis, gezamenlijk met Jan van Erren voorzitter van de kerkelijke instantie, Rooms Katholieke Begraafplaats aan de Bergweg te Velp (Gld), onthuld en alle aanwezigen waren zeer onder de indruk van dit prachtige stuk werk. Onder het genot van een hapje en een warm drankje werd er tot slot nog even nagepraat en werden er vele herinneringen, die de begraafplaats rijk is, opgehaald.
Klik op de bovenste foto voor een kort fotoverslag.
Klik HIER voor een eerdere publicatie en meer informatie.
Klik HIER voor meer informatie over de begraafplaats aan de Bergweg
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen