Jaarlijke Opruimdag Koetshuis Heuven op 14 maart

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN – Eens per jaar, in het voorjaar, komen allen die ‘iets’ met het Koetshuis Heuven hebben, bij elkaar voor de Opruimdag, dit jaar is dat op 14 maart van 09:00 tot 13:00 uur.

Het Koetshuis

In Rheden, aan de voet van de Posbank, ligt het landgoed Heuven. Het landgoed was al bekend in de 14e eeuw en heette toen ‘Goet thoe Hoeven’. De bestaande vorm kreeg het nadat J.W. Würfbain, een welgestelde Amsterdamse bankier, het in 1856 kocht. Samen met de aangrenzende gronden toverde hij het om tot een romantische buitenplaats. Het had alle elementen in zich die zo typerend zijn voor een landgoed. Een parkbos met zeldzame bomen, een landhuis, verschillende bijgebouwen, akkers, weiden en boerderijen en dit alles op een voor Nederland unieke locatie.

Helaas is een gedeelte van het landgoed verkocht en is het statige landhuis in 1939 afgebroken. Wat wel is overgebleven is het Koetshuis. Nadat de laatste Würfbain is overleden, is het bezit overgegaan in de Stichting Würfbain’s Hof, dus ook het Koetshuis Heuven. Een pand dat nu geen dienst meer doet als koetshuis, maar alle elementen daarvan nog heel herkenbaar in zich heeft, met o.a. een zaal, een wasplaats, een tuigenkamer en de stallen. Dit rijksmonument wordt nu gebruikt als locatie voor diverse activiteiten. Regelmatig vindt er een huwelijksceremonie plaats, wordt er een jubileum of verjaardag gevierd en komen families er bij elkaar voor een reünie. Ook bedrijven weten het pad naar het koetshuis te vinden.

Opruimdag

Zo’n mooie locatie verdient een goed verzorgde omgeving. Uitgerust met werkhandschoenen, tuinmateriaal en een goed humeur wordt door vrijwilligers, die dag de buitenomgeving van het koetshuis aangepakt. Snoeien, zagen, schoffelen en boenen. Zonder de inzet van deze vaste groep vrijwilligers zou het niet mogelijk zijn om het Koetshuis zo goed te onderhouden. Als dank is er na afloop een eenvoudige houthakkersmaaltijd, die er na alle noeste arbeid altijd goed in gaat.

Kijk voor meer informatie ook op: https://koetshuis-heuven.nl/.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden