Terug naar de boerderij

Foto: Jikke Göbel

VELP/RHEDEN – “Je verleert het nooit,” lacht Riek Vleeming-Wijlhuizen, terwijl ze dochter Anja aanwijzingen geeft. Vanaf haar tiende molk ze met haar vader de koeien voor ze naar school ging. In de jaren zestig, Riek was 19, werd de boerderij in Velp verkocht om plaats te maken voor woningbouw, en verhuisde Riek naar Rheden.

Eerder maakten Riek en Anja een uitstapje ‘terug naar huis’, samen met journalist Marjon Weijzen en fotograaf Jikke Göbel, die er een reportage over maakten.

Voorafgaand aan dit uitstapje van een oudere samen met een (mantel)zorger, heeft Marjon Riek een aantal keren bezocht om – volgens de methode van José Franssen – positieve herinneringen op te halen. “Het was soms best emotioneel,” zegt Riek, “ik stond er soms van te kijken wat er boven kwam.” Al meteen de eerste keer vertelde ze dingen die ze anders nooit vertelt. Een luisterend oor doet wonderen, juist van iemand die je verder niet kent. Marjon schreef er korte verhalen over en las die voor. Het terughoren van de verhalen vond Riek soms ook best confronterend. “Maar wel goed.” En voor haar kleinkinderen is ze blij dat de verhalen nu op papier staan. Die genieten ervan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Riek helpt Anja melken - Jikke Göbel

De gesprekken brachten allerlei lang vergeten herinneringen terug.

Anja zegt tijdens het uitstapje meermaals dat ze nieuwe dingen hoort. Alleen al het zien van de plek waar vroeger de boerderij stond – en nu een nieuwbouwhuis met een palmboom ervoor – roept bij Riek herinnering na herinnering op. Even later, aan de koffie bij boer Bert Lubbers van Zuivelboerderij IJsseloord, rijgen de verhalen over de voorbije tijd zich aan elkaar. Over ‘Peutje’ Wijlhuizen, een van de destijds 66 Velpse dorpsboeren, en kittige Sonja. “Allemaal verdwenen,” vertelt Lubbers. Anja en Riek genieten op en top van het uitstapje. “Mijn mooiste uitstapje ooit,” verzucht Riek. “Wie had gedacht dat ik ooit nog eens zou melken.”

Wilt u ook geïnterviewd worden?

Of lijkt het u mooi om verhalen uit de oude doos naar boven te halen en op te schrijven? In mei start schrijfdocent Marjon Weijzen met een cursus ‘Verhalen schrijven’. Onderdeel van het traject is dat u vijf keer een oudere bezoekt, interviewt en de geschreven verhalen voorleest. U leert zowel schrijftechnieken als methodes om herinneringen uit de kindertijd op te halen. Mantelzorgers krijgen voorrang en nemen gratis deel. Anderen betalen 50 euro.

Meer informatie/aanmelden (zowel voor schrijvers als vertellers): [email protected]. Kijk voor meer informatie ook op: https://cultuurenerfgoed.gelderland.nl/doe+mee/stemmen/1498069.aspx

Terug naar huis

‘Terug naar huis’ is een project van Marjon Weijzen en fotograaf Jikke Göbel in samenwerking met Cultuurbedrijf RIQQ, Ons Raadshuis, Rhederhof en Oudheidkundige kring Rheden-Rozendaal, mogelijk gemaakt door Oranjefonds, gemeente Rheden en provincie Gelderland.

(Foto’s: Jikke Göbel)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagramof krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Riek Vleeming-Wijlhuizen met koe - Jikke Göbel

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden