De Nieuwe Ruimte reeks: Beatrijs van den Bos

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Beatrijs van den Bos is deze hele maand Kunstenaar van de Maand in Nieuwe Ruimte. Dit betekent dat een hele ruimte het werk van haar laat zien en het ook, uiteraard, te koop is.

Beatrijs specialiseert zit in ‘koppen’, menselijke gezichten. “Mensen tekenen en schilderen is iets heel bijzonders,” legt ze uit, “ook bijzonder omdat er zo veel verschillende mensen rondlopen op deze wereld. Op een gegeven moment denk je ‘nu heb ik ze allemaal wel gezien’ en dan komt er weer een langs.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beatrijs van den Bos - Sebastiaan Torenhof

Toch werkt Beatrijs nagenoeg nooit met een levend model in haar atelier, maar altijd van foto’s. Ze legt uit dat schilderen en tekenen voor haar net is als topsport, waarbij ze alle focus en aandacht nodig heeft op het werk, en die focus ontstaat alleen als ze niet bezig hoeft te zijn met een persoon in haar atelier. En als deze focus er is dan werkt Beatrijs op topsnelheid en kan er meestal een ‘kop’ op papier verschijnen in enkele tientallen minuten.

Deze snelheid heeft ze ook nodig om de spontaniteit in haar werk te houden. “Dat vind ik heel prettig,” legt ze uit, “en dat is ook vaak mijn beste werk. Als ik te lang ga zitten prutsen dan wordt het niet spontaan. Als het lukt, want het lukt ook heel vaak niet, ik moet wel in de goede mood zijn.”

Hoewel Beatrijs al vanaf jonge leeftijd tekende en schilderde was het pas op haar 17de dat ze dit als een serieuze carrière mogelijkheid begon te zien. “Ik had een vriendje, die kwam uit een kunstenaars gezin, en die vertelde dat ik er wat mee moest gaan doen. En ik snapte totaal niet waarom,” voegt ze lachend toe. Het idee om van haar hobby haar werk te maken was nooit in haar opgekomen. Ze ging studeren aan de Vrije Hogeschool en op het eerste, oriëntatiejaar, ontmoetten ze iemand van Uitgeverij Lemiscaat, die vertelde wat er allemaal bij kwam kijken bij het maken van het boek, en bij het horen van het woord ‘illustrator’ kwam bij Beatrijs het idee om dat te gaan doen. Zo werd het werk als kunstenaar ineens direct toepasbaar.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beatrijs van den Bos

Ze werd toegelaten op de Kunstacademie in Arnhem, in een klas van 35 leerlingen die geselecteerd waren uit meer dan 400 kandidaten, en volgde een opleiding Grafisch Ontwerpen.

Hier kwam Beatrijs in contact met zogeheten dummy boeken, lege boeken die door haar helemaal gevuld werden met illustraties en tekeningen. “Die gingen over emoties, over wat je meemaakt,“ vertelde ze, “het werden getekende dagboeken en dat ben ik altijd blijven doen. Ik heb er inmiddels (een enorme) stapel van.” Beatrijs is momenteel bezig met het uitgeven van het eerste van deze dagboeken. De eerste uit wat een hele reeks moet worden.

Daarnaast is haar werk gebruikt in meerdere (kinder)boeken en zal ze altijd ‘koppen’ blijven tekenen en schilderen. Ook in opdracht, maar vooral als eigen werk, zelf kiezend welke koppen haar het meest aanspreken en die ze zo spontaan mogelijk op het papier kan krijgen.

Een deel van haar serie ‘koppen’ is nog de hele maand te zien in de speciale Kunstenaar van de Maand kamer van Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel in Velp.

Voor meer informatie over Beatrijs en haar werk: http://www.beatrijsvandenbos.nl/.

Like de Facebookpagina om te kijken of activiteiten doorgaan ivm het coronavirus.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden