Veldslag De Steeg trekt duizenden bezoekers

DE STEEG – Op landgoed Rhederoord in De Steeg vond zondagmiddag 1 december een grote veldslag plaats waarmee het Ontzet van de Veluwezoom in 1813 werd herdacht. Honderden re-enactos uit heel Europa trokken in originele kledij en wapens ten strijde. Duizenden bezoekers kwamen naar De Steeg om het van dichtbij mee te maken.

Het hele landgoed werd gebruikt voor de veldslag. Kozakken, Pruisen en Russen trokken te voet en te paard over het veld om de Franse overheersing de kop in te drukken. Met het geweld van meerdere kanonnen en geweerschoten en groepen burgers verspreid over het veld gaf de veldslag een uitstekende indruk van wat zich 200 jaar geleden langs de Veluwezoom heeft afgespeeld.
kouahlpqrw8ed2pmdd06i3trb
Vergeten ‘oorlog’
De veldslag, gadegeslagen door onder meer de Prins van Oranje, Napoleon, de burgemeester van Rheden en een delegatie van het Russische Consulaat, werd van commentaar voorzien door organisator Marieke Soetebier/Stichting Geldersche Geschiedenis. Met het evenement “200 jaar Koninkrijk: Het Ontzet van de Veluwezoom” wilden zij, naast een prachtig schouwspel, aandacht vragen voor de ‘vergeten’ oorlog bij Arnhem en langs de Veluwezoom, die ten grondslag lag aan het Koninkrijk der Nederlanden zoals we dit nu nog kennen.  
pwhkhn7jrhxdpztsipgkblk5e
Jaar voorbereiden
“We zijn een jaar bezig geweest met de voorbereidingen en hebben bewust ook scholen betrokken bij het hele project”, vertelt Martijn van Eijk (Stichting Geldersche Geschiedenis),”het hele weekend en de aanloop is perfect gelopen. Wij zijn heel erg tevreden met het resultaat, de finale en de belangstelling.”
Kijk in het DOSSIER voor alle gepubliceerde berichten, foto’s en films over dit evenement.
In de loop van zondagavond 1 december verschijnen berichten met daarin foto’s en films, klik HIER voor de link.
De bijdragen van dit evenement zijn tot stand gekomen door Peter de Waard, Theo Jansen en Wouter Rijnbende, in samenwerking met Rheden Nieuws.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
afx47mep0buq4z01ap5b3sg7w
r8wi4x9dz77c2yo1553gfri5g
njhmwr9rqyd4b6zz6rymyyb55
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen