Binnen Blijf Bezigheden deel 3

Foto: Sebastiaan Torenhof

Binnen Blijf Bezigheden – In deze tijden kunnen we allemaal wel wat afleiding gebruiken. Daarom geeft Sebastiaan tips; een serie, film, boek of bezigheid om de tijd mee door te komen.

Film: Studio Ghibli Animaties

Studio Ghibli van Hayao Miyazaki wordt wel de ‘Disney van Japan’ genoemd, ‘maar dan beter’. Deze animatie studio maakt al sinds de jaren ’80 de mooiste films. Films die magische werelden laten zien waar alles mogelijk is. Dit alles ondersteund door de adembenemende beelden en karakters.

Een van hun bekendste films is Tonari No Totoro (My Neighbor Totoro / 1988). Over twee zusjes die in een nieuw huis op het Japanse platteland komen wonen, en daar, in de loop van de zomer, kennismaken met Totoro, een groot grijs wezen dat ze een magische wereld laat zien.

Of Ponyo on the Cliff by the Sea (2008) dat het verhaal vertelt van Sōsuke die een meisje, Ponyo, leert kennen. Ponyo blijkt echter een visje te zijn geweest en op de vlucht te zijn voor haar ‘vader’. Een tovenaar die niet veel op heeft met het menselijke ras, en de wereld weer terug wilt brengen naar Pre-cambrische tijden.

Porco Rosso (1992) gaat over een Italiaanse piloot die in een varken is veranderd. Mononoke Hime (Princess Mononoke / 1997) vertelt over een epische strijd tussen de natuur geesten en de mens in een fictief feodaal Japan. En wie kent Spirited Away (2001) niet? De film waarvoor Studio Ghibli een Oscar ontving voor Beste Animated Feature. Of Howl’s Moving Castle (2003) die Miyazaki een Oscar Nominatie opleverde.

Dit zijn slechts enkele van de pareltjes van Studio Ghibli. Maar elke film van deze studio wordt gekarakteriseerd door de prachtige tekeningen en muziek. Er wordt tijd genomen om het verhaal in alle rust te vertellen en de schoonheid van de wereld te laten zien. De verhalen zijn, in tegenstelling tot westerse (animatie) films, soms onvoorspelbaar, en volgen niet de voorspelbare patronen van bijvoorbeeld Disney films.

Een zekere aanrader voor jong en oud en een perfecte manier om even een paar uur te verdwijnen in een compleet andere wereld.
En het mooie is, een groot deel staat sinds kort op Netflix.

Sebastiaan is ook te volgen op:  Facebook.

https://rheden.nieuws.nl/column/. Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden