Positieve geluiden bij Rhedelijk Cultureel

Foto: Rhedelijk Cultureel

RHEDEN – Het was door alle omstandigheden even een beetje stiller bij Rhedelijk Cultureel. Maar nu laat de kunststichting uit de gemeente Rheden weer van zich horen.

Zowel in Rheden op basisschool de Holtbanck als in Dieren bij schouwburg Theothorne zien we steeds meer jeugd en jongeren weer lessen volgen en is er volop beweging. En er is meer om naar uit te kijken!

‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’, vertelt Jowin Heemskerk. Samen met zijn zus Marije mag hij inmiddels alweer vijf jaar leiding geven aan Rhedelijk Cultureel. ‘We hebben ruim een jaar gewerkt aan een project om kunstlessen voor iedereen toegankelijk te maken. Een groot plan dat dankzij al die thuiswerkdagen versneld van de grond komt. We zijn er nog niet, hoor. Maar dankzij de eerste bijdrages van onder andere het VSB-fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds kunnen we deze zomer al starten met een heel uitgebreid pakket aan leuke lessen, workshops en projecten. En na de zomer kunnen we in elk geval de prijzen van alle lessen fors verlagen.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rhedelijk Cultureel

Goudzoekers

Hoe het projectplan van Jowin precies werkt hangt nog af van onder andere bijdrages van andere fondsen en sponsoren. Maar het eerste resultaat is indrukwekkend. De prijzen voor individuele muzieklessen worden met bijna € 300,00 per jaar verlaagd naar slechts € 450,00. ‘Hoe dat kan? We verlagen de prijzen van de lessen. Maar vanuit de projecten die we doen compenseer ik de docenten als het ware. Zo verdienen ze toch een normaal honorarium. Met natuurlijk als grote winst dat ook mensen die leven rondom de armoedegrens gewoon muziek-, theater-, musical-, of dansles bij ons kunnen volgen. Met behulp van onder andere de Gelrepas of een bijdrage van Jeugdcultuurfonds kost deelname dan bijna niets meer. En dat willen we graag. Iedereen mee laten doen zonder dat er een financiële drempel is. Of wat voor drempel dan ook, trouwens.’

Het projectplan, dat toepasselijk ‘Goudzoekers’ heet,  bevat tien nieuwe projecten die het komende jaar gaan plaatsvinden. Daar hoort onder andere het zomerprogramma bij. ‘Een heel divers programma. We bieden niet alleen muziek, theater en dans. We hebben bijvoorbeeld ook workshops techniek, schmink, kostuums ontwerpen, een knutselclub, een schrijfcursus en social media workshops voor kids. Maar het allermooiste is dat we vanaf nu ook mogen starten met een Raad van kinderen! Een onafhankelijke club kinderen en jongeren die gewild en ongewild mee gaan denken met de uitdagingen van deze tijd. Niet alleen Rhedelijk Cultureel maar ook andere organisaties zijn benieuwd naar de mening en ideeën van onze jeugd. Dus we hebben vanaf de zomer een Raad van kinderen die ons eens wat suggesties gaan doen. Heel leuk en heel zinvol. Het idee is zelfs om er Rhedense Jeugdjournaals van te maken!’

En na de zomer?

‘Carmen!’, roept Marije. ‘Een grote musical die we hebben moeten verplaatsen en nu in oktober gaat spelen. We hopen met de volledige cast, een orkest, een professionele band, een koor en dansers van WIK Rheden en Create Dance. Ongeveer 200 deelnemers. En we gaan aan de slag met festival ‘Sterke meiden’ en een 13-delige serie over het boerenleven.’

‘En de rest van de projecten is nog even afwachten. Maar het zou mooi zijn als ook die door kunnen gaan. Want dan kunnen we continueren wat we nu inzetten. De projecten die we organiseren zijn essentieel voor het toegankelijk maken van onze muziek-, theater- en dansschool’, vult Jowin aan.

Mooie activiteiten en plannen bij Rhedelijk Cultureel. Zover is duidelijk. En op twee locaties: in Rheden bij IKC de Holtbanck en in Dieren bij schouwburg Theothorne.

Alle lessen, workshops en projecten voor de zomer zijn alvast te vinden op de website: www.rhedelijkcultureel.nl/zomerschool. De rest van het aanbod komt ook snel online. De website wordt op dit moment aangepast en vernieuwd. Meer info: www.rhedelijkcultureel.nl.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden