Probeer de Japanse duizendknoop te bestrijden

REGIO – Gemeente Rheden had in 2018 zo’n 300 locaties in beeld waar de Japanse duizendknoop groeit. Het ging in totaal om zo’n 8 hectare, 80.000 vierkante meter grond.

Japanse 1000 knoop

De Japanse duizendknoop is een snelle groeier en verdringt alle andere planten en struiken. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken. De plant verspreidt zich via grondtransporten en onzorgvuldig menselijk handelen, voornamelijk via maaien en het niet verwijderen van het maaisel. Uit een stukje stengel of wortel kan namelijk al snel een nieuwe plant groeien die binnen enkele jaren uitgroeit tot een plek van tientallen vierkante meters.

Bestrijding Japanse duizendknoop

Zeven van de grond

In 2017 is gemeente Rheden gestart met een proef om 2.000 m2 grond waar de Japanse duizendknoop is gevonden, te zeven. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door twee lokale aannemers, namelijk het bedrijf Gebroeders Rijneveld en Liemers Hendriks Groenvoorziening. Deze ingreep is volgens de gemeente de enige manier om deze plant te verwijderen.

Kijk voor meer informatie ook op: https://www.wur.nl/nl/artikel/Japanse-duizendknoop-Wat-kun-je-eraan-doen.htm

Bestrijding Japanse duizendknoop

In gesprek

70% van de Japanse duizendknoop in de gemeente Rheden bevindt zich op de grond van bewoners, bedrijven zoals bijvoorbeeld ProRail of andere grondbezitters en de provincie Gelderland. Hier heeft de gemeente natuurlijk geen zeggenschap over, maar de gemeente wil ook zoveel mogelijk met deze belanghebbenden in gesprek om te praten over de bestrijding van de plant. Let op: wanneer u de Japanse duizendknoop in uw tuin aantreft bent u zelf verantwoordelijk om deze te verwijderen.

Heb jij ook last van de Japanse duizendknoop?

Alle locaties die bij gemeente Rheden bekend zijn, zijn te raadplegen via https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1HxW-Jv4zqt8EAR4JvX0KEm3qq7c&ll=52.05718469503606%2C6.134434627978521&z=13. staat een u bekende locatie niet op het kaartje? Dan kunt u de locatie doorgeven via [email protected].

De Japanse duizendknoop kan het beste direct verwijdert worden, het liefst met wortel en al. Door dit zodra je ziet dat de plant toch terugkomt, regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. Het afval moet in de grijze container, NIET in de groene!

(Foto’s: Liemers Hendriks Groenvoorziening – Biljoen Groen)

Japanse duizendknoop gemeente Rheden

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden