Woonvisie gemeente Rheden draagt bij aan sociale en economische bloei

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – Rheden wil een gemeente zijn waar jong en oud samenleeft in wijken waar men zich thuis voelt en waar het veilig is. Waar de verschillen tussen wijken minder groot zijn en waar men omkijkt naar elkaar.

Dat inwoners bewust omgaan met energie en natuur en wonen in duurzame woningen en wijken. Ook wil Rheden het woningtekort verkleinen en mogelijkheden creëren voor jongeren, gezinnen en ouderen om een passende woning te vinden. Het college stelt daarom aan de gemeenteraad voor de woonvisie te herijken.

Een woning is veel meer dan vier muren met een dak erop. Het is een recht dat je hebt en jouw thuis. Hier wil je je veilig voelen, je kunnen ontspannen, je kinderen laten opgroeien of prettig oud kunnen worden. In een straat waar je samen leeft, waar je omziet naar elkaar en kinderen kunnen spelen. Maar ook een schone straat met voldoende groen.

Draagkracht verbeteren

Rheden wil graag dat haar inwoners in een woning wonen die bij ze past en behaaglijk is, of je nu jong of oud bent, veel of weinig geld hebt. Ze zorgt voor een breed aanbod aan woningen in alle wijken en buurten in onze gemeente. Ook kiest Rheden in kwetsbare wijken voor een wijkaanpak waarbij ze kijkt naar de woningen en de mensen. Een aanpak voor het verduurzamen van woningen gaat samen met bijvoorbeeld leefbaarheidsinitiatieven vanuit de bewoners. Zo verbetert Rheden de draagkracht.

Huizen bouwen

De vele ouderen in Rheden die hebben gewerkt aan de samenleving zoals we die nu kennen verdienen een plek om prettig oud te kunnen worden. Soms is dat niet het huis waarin zij nu wonen. Dat betekent dat er huizen gebouwd moeten worden waar zij wel graag willen wonen. Maar de bouwopgave is groter, want het woningtekort is groot. In de woonvisie 2020-2026 wil Rheden richting geven aan de woningen die ze wil toevoegen.

Leefbare wijken voor iedereen

Al met al legt het college aan de gemeenteraad een woonvisie voor waarin veel aandacht is voor leefbare wijken voor iedereen, duurzame en toekomstbestendige woningen en oog voor het toevoegen van de juiste kwaliteit woningen.

Gea Hofstede, wethouder wonen:

“Mijn wens was een meer integrale woonvisie dan voorheen voor te kunnen leggen. Een visie waarin wonen en de verbinding met leefbaarheid, veiligheid, samenredzaamheid, duurzaamheid, mobiliteit, milieu, erfgoed en economie aan bod komt. Dat is wat mij betreft gelukt, dankzij de hulp die wij bij het opstellen van deze woonvisie van velen hebben gehad. Denk daarbij aan onze inwoners, bewonersorganisaties, woningcorporaties, makelaars, regiogemeenten en de Provincie.”

Besluitvorming

Op 15 september bespreekt de gemeenteraad de woonvisie in haar voorbereidende vergadering, zodat zij hierover op 29 september een besluit kan nemen. De Woonvisie kan HIER bekeken worden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden