Nieuw lokaal biologisch roggebrood rechtstreeks van het land

SPANKEREN/BRUMMEN – De regio heeft sinds woensdag 2 september een eigen roggebrood, gemaakt van rogge van de akkers van boer Hans Nieuwenburg uit Spankeren en gebakken door Bakkerij Verbeek in Brummen. Van de 10 ton rogge die van de akkers komt, maakt de bakker 12.000 roggebroden die in de regio worden verkocht.

De teelt en de productie van het roggebrood gebeurt helemaal door lokale ondernemers met lokale producten.

Korte voedselketens

Het ‘Brummense’ roggebrood is een voorbeeld van een korte voedselketen. Korte voedselketens passen goed bij een duurzame samenleving en is daarom ook een aandachtspunt van de Provincie Gelderland. Boeren kunnen hun producten direct leveren aan bewoners en bedrijven in de regio. Dat is goed voor de economische en maatschappelijke positie van de boer ‘dichtbij’. De consument heeft met de aankoop van duurzaam geproduceerd lokaal of regionaal voedsel rechtstreeks invloed op het aantrekkelijker en gezonder worden van het landschap in de eigen omgeving.

Roggebrood met aandacht voor natuur en landschap

Op verschillende kruidenrijke akkers in de omgeving van Spankeren en Brummen wordt rogge geteeld zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Deze rogge wordt verwerkt tot een uniek streekproduct: ambachtelijk roggebrood met aandacht voor biodiversiteit, natuur en landschap. Het roggebrood is in de streek onder andere verkrijgbaar bij Boerderijwinkel De Nieuwenburgt in Spankeren.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Gedeputeerde Peter Drenth:

“Direct van de boer naar het bord. Zo krijgt een boer een eerlijke prijs voor zijn product en weet de consument precies waar het brood vandaan komt. En dat draagt bij aan wat wij als provincie erg belangrijk vinden: een toekomstbestendige landbouw die economisch én ecologisch duurzaam is. Dit is hier een mooi voorbeeld van.”

Wethouder Pouwel Inberg van gemeente Brummen:

“In Brummen en omgeving geteeld, gebakken en verkocht. Dat is duurzaam (weinig transport) en goed voor de lokale economie. Een mooie ontwikkeling dus!”

(Bijschrift foto: Vincent Derksen (Bakkerij Verbeek) en Hans Nieuwenburg (Boerderij De Nieuwenburgt) inspecteren samen de rogge in juni)

Lokale- en regionale samenwerking

Dit initiatief is tot stand gekomen door Bio Bakker Verbeek uit Brummen en Boerderij De Nieuwenburgt uit Spankeren in samenwerking met Natuurmonumenten, Landschapsnetwerk Brummen en Gemeente Brummen.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen