Het Soerens Archief gaat weer open voor bezoekers

Foto: rheden.nieuws.nl

LAAG-SOEREN – Ook het Soerens Archief heeft als gevolg van corona haar deuren gesloten gehouden en geen evenementen georganiseerd. Maar het is nu zover om voorzichtig weer van start te gaan.

Het Soerens Archief organiseert tentoonstellingen en voorstellingen voor Soerense verenigingen, maar ook andere en eigen activiteiten. Zij archiveren films, foto’s, documenten en voorwerpen en maken deze toegankelijk voor dorpsgenoten en andere belangstellenden. Ook kunt u hen vinden op Facebook.

De afgelopen jaren zijn er prachtige tentoonstellingen en nostalgische exposities geweest. Het verleden ging naadloos over in het heden.
Het thema ‘Hotel Laag-Soeren’ trok heel veel belangstellenden en ook de drie dagen die het ‘Soerens Archief’ mocht organiseren met de ‘Oudheidkundige kring Rheden Rozendaal’ waren een enorm succes. Inclusief een wandeling langs de Soerense beken.

Mooie herinneringen konden worden opgehaald en gedeeld met de andere bezoekers.

Laag-Soeren is een prachtig dorp met een mooi verleden. Door het bezoeken van de tentoonstellingen en het doorbladeren van de diverse boeken waarin Laag-Soeren wordt beschreven in woord en beeld, word je nieuwsgierig naar het verleden. Van jezelf, je familie, de dorpsgenoten en alles wat er verder voorbij komt in de loop van de geschiedenis.

U kunt in het ‘Soerens Archief’ veel van dit verleden terug vinden. Er is een verzameling krantenknipsels, originele- en digitaal opgeslagen foto’s en bewegende beelden. U vindt er documenten, zelfs uit de 19e eeuw, oude clubtijdschriften en andere vereniging en evenementen boekjes. Ook beschikken zij over tekeningen, oude kaarten en voorwerpen van weleer. Zelfs het grote boek van Sinterklaas ontbreekt niet.

Zij willen, als de mogelijkheid er weer is, een expositie samenstellen over ‘de school’ in Laag-Soeren. Dus mocht u beschikken over foto’s, filmmateriaal, lesmateriaal of voorwerpen die wij daarbij kunnen gebruiken, dan willen zij u vragen dat met hen te delen. U krijgt uw bezit natuurlijk weer terug na de expositie.

Iedereen kan het archief raadplegen. Op verschillende dinsdagavonden van 19.30 tot 21.00 uur volgens onderstaand rooster. Dan is er een medewerker van het archief aanwezig die u wegwijs kan maken.

  • september: 1- 8- 15- 22- 29
  • oktober: 6- 13- 20- 27
  • november: 3- 10- 17- 24
  • december: 1- 8- 15

En er is nog veel te doen! Zij willen u dan ook uitnodigen om te helpen. Dinsdag tijdens de werkavond of thuis achter uw schoot- of bureaucomputer. Al is het maar af en toe. En komt u alleen even in het verleden ‘snuffelen’, dan is dat natuurlijk ook goed.

U bent, als de dan geldende RIVM regels het toelaten, met ingang van dinsdag 15 september 2020 weer welkom. Vanaf 19:30 uur in ’t Sprengenhus. Het archief is gehuisvest op de eerste verdieping. Achter een gesloten deur zijn alle stukken opgeborgen in kasten.

In verband met de corona maatregelen willen zij u wel vragen om u van te voren aan te melden als u het ‘Archief’ wil bezoeken. Om de 1,5 meter afstand te kunnen garanderen, kunnen zij alleen mensen ontvangen die zich hebben aangemeld. Zij willen ook graag houden aan de regels en richtlijnen van RIVM en ‘t Sprengenhus. Deze worden door de organisatie nageleefd. U kunt zich aanmelden via emailadres: [email protected] of telefoonnummer (06) 13 13 60 78 (Ton Eikelboom) of (06) 49 99 48 90 (Gerard Gerritsen) .

U kunt helpen dat ook in de toekomst het verleden van het dorp levend blijft.

Graag tot ziens! Namens de medewerkers van het Soerens Archief.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen