Eerbetoon voor moedige mensen uit WO2

VELP – Zaterdagmorgen, in alle vroegte, bracht burgemeester Carol van Eert als eerste een bloemengroet, namens het gemeentebestuur van gemeente Rheden, bij het Monument voor moedige mensen in WO2 op de hoek van de Hoofdstraat en Hogeweg in Velp.

In de loop van de ochtend werden meer boeketten gelegd en ’s middags waren het leden van het organiserende comité en Velp voor Oranje die met kleurrijke bloemstukken de daar herdachte moedige mensen vereerden. Namens het comité werden bloemen gelegd door mevrouw Iet Maring en de heer Ben van Schaik. Namens Velp voor Oranje door mevrouw Nelleke den Boer.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Eerbetoon aan de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders

Het ‘Monument voor moedige mensen in WO2’ werd op 16 april 2015 opgericht  als eerbetoon aan de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders, die in Velp meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden tussen 1940-1945. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de – ook Joodse – onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden. Sinds de onthulling zijn er jaarlijks bijeenkomsten rond 16 april in het nabijgelegen Nieuw-Schoonoord.

(Tekst gaat verder onder de foto)

COVID-19

Vanwege de coronapandemie moest de bijeenkomst van april 2020 worden afgelast en leek zondag 20 september een veilig alternatief. ‘Maar vanwege de kans op besmetting bij spontane begroetingen is besloten om geen enkel risico te lopen’, schreef het comité kortgeleden aan alle betrokkenen. ‘Daarom is er dit jaar géén gezellige ontmoetingsbijeenkomst en is er géén officiële plechtigheid.’

In januari hadden familieleden van Joodse onderduikers uit o.a. de V.S., Israël en Engeland hun komst al aangekondigd. Juist 75 jaar na de bevrijding wilden ze beslist aanwezig zijn bij de bijeenkomst in Velp. Sommigen wilden hun kinderen en kleinkinderen meenemen om hen het dorp te laten zien waar hun ouders of grootouders de oorlog hadden overleefd. En ze wilden de moedige Velpenaren eren door aanwezig te zijn bij de plechtigheid op 16 april.

(Tekst gaat verder onder de foto, klik op de bovenste foto voor meer foto’s)

‘Foto’s van het onder de bloemen bedolven monument zullen we per email naar alle betrokkenen sturen, ook die in het buitenland’, zegt Gety Hengeveld van het Comité Monument voor moedige mensen in WO2. ‘Zo kan iedereen zien dat we, ook in deze vreemde coronatijd, die bijzondere Velpenaren niet vergeten.’

Monument voor moedige mensen19-9-20

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden