Du Soleil Velp wordt restaurant, brouwerij, proeflokaal en B&B

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Hoofdstraat 73-75 in Velp is bij velen bekend als de voormalige Fiat, Lancia en Alfa garage Du Soleil, waarna het tijdelijk onderdak bood aan een drogisterij en vervolgens een copyshop. Meest recent was het de locatie van het Museum Rheden in Oorlogstijd.

Maar de kogel is eindelijk door de kerk en nu kunnen tweelingbroers Jaap en Pieter Lok hun toekomstplannen voor dit historische pand, dat stamt uit 1882, wereldkundig maken.

Brouwerij De Snor

Enthousiast laat Jaap Lok (33) de ontwerpen en plattegronden zien als we hem spreken in het nagenoeg lege pand. Onder de handgemaakte slingers die nog over zijn uit de tijd van het Oorlogsmuseum staat een bar en enkele borden van Brouwerij De Snor, waar Jaap voor brouwt en die ook een belangrijk deel van het toekomstige plan zal uitmaken.

“We willen echt iets gaan toevoegen aan het centrum van Velp,” legt Jaap uit. Belangrijk voor de broers was dat het ook werkgelegenheid zou opleveren en kleine industrie zou aantrekken. Het moet echt een plek voor elke Velpenaar gaan worden, vandaar dat de keus uiteindelijk ook op een horecagelegenheid is gevallen.

In oude staat herstellen

“We zijn in het Gelders Archief gedoken,” vertelt Jaap, terwijl hij een foto laat zien van hoe het pand er ooit uitzag, toen er een boekenwinkel en drukkerij in huisde. “We gaan het echt in de oude staat herstellen.” Dit betekent dat het pand haar oude façade weer terug zal krijgen en dat de huidige showroom zal verdwijnen. Dit om plaats te maken voor een terras.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hoofdstraat 73-75 Velp

Het plafond zal worden verhoogd, om het aanzien nog ruimtelijker te maken. Achter het restaurant komt een proeflokaal, gescheiden van het restaurant door een glazen wand. Deze ruimte zal in de toekomst ook te huur zijn.

(Huur)brouwerij

Achter een volgende glazen wand zal de brouwerij verrijzen. Deze zal, door de glazen wanden, bezoekers een goed zicht geven op het brouwproces. Naast brouwen van De Snor, een uit Arnhem afkomstig biertje waarvan er één al verschillende prijzen in de wacht mocht slepen, zal de brouwerij een ‘huurbrouwerij’ worden. “Mensen kunnen bij ons een recept neerleggen,” licht Jaap toe, “en dan gaan we hier samen bier brouwen.”

Bed & Breakfast

Alsof dit alles nog niet genoeg is zal er achter de bierbrouwerij een Bed & Breakfast komen. In de voormalige loods, die, net als de rest van het pand, grondig verbouwd gaat worden, komt ruimte voor meerdere luxe pop-up / tiny houses. Dat er voor unieke en fantasievolle opties zal worden gekozen blijkt uit de foto’s die als voorbeeld op het ontwerp staan. Zo zien we een omgebouwde brandweerwagen en zelfs een heuse UFO. Maar hoe deze er precies uit gaan zien is nog niet bekend, omdat deze nog gebouwd moeten worden.

Een unieke ervaring

Over de gehele lengte van het dak zit een skylight en er zal veel beplanting binnen komen. “We willen het groen integreren en er zal een soort vuurpit komen,” zegt Jaap. Het is de bedoeling dat het een combinatie van binnen en buiten zal worden, een unieke B&B ervaring.

Duurzaamheid

Het buitenterrein achter het pand, begaanbaar vanaf de Oranjestraat zal ook een metamorfose ondergaan. Het zal een groene oase worden. Bij alle plannen is duurzaamheid zeer belangrijk, dat blijkt duidelijk aan de uitleg van Jaap. Veel groen, goede isolatie en zonnepanelen op het dak en zal de restwarmte van de brouwerij worden hergebruikt. Ook samenwerking met de buurt is voor de Familie Lok erg belangrijk. Alle plannen zijn besproken met de directe buren en er wordt rekening gehouden met omwonenden zodat er geen overlast zal plaatsvinden.

Een indrukwekkend omvangrijk plan, dat mag zeker zijn. En dit alles moet gerealiseerd gaan worden binnen, pakweg, één jaar. De opening zal ergens in 2021 gaan plaatsvinden, maar daarover hoort en leest u tegen die tijd ongetwijfeld meer.

Middelpunt

Er is nog veel werk aan de winkel, maar als we de toewijding en het enthousiasme van de broers Lok zien, bestaat er weinig twijfel en zal dit historische pand een hele nieuwe periode ingaan, een periode waarin het weer het middelpunt van de Velpsche winkelstraat kan, en zal, worden. Een ware toevoeging voor onze gemeente die bewoners en bezoekers, hopelijk, nog vele jaren zullen verblijden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden