Help mee voor schone oevers langs de IJssel

Foto: rheden.nieuws.nl

De gemeente Rheden zoekt enthousiaste inwoners om de oevers langs de IJssel te adopteren en schoon te houden. Adoptanten in het project ‘Schone oevers’ kiezen een stuk oever en zorgen er tenminste twee keer per jaar voor dat het zwerfafval langs deze oeverkant wordt opgeruimd.

Hiermee wordt voorkomen dat het afval via de rivier in zee terechtkomt.

Zwerfafval verplaatst zich via wind en regenwater. Eenmaal in de rivier terecht gekomen, stroomt het afval naar zee waardoor de plastic soep ontstaat. Dieren raken verstrikt of zien het aan voor voedsel en eten het op. Omdat al dit afval zeer schadelijk is voor het milieu en de gezondheid van mens en dier, is het belangrijk de oevers schoon te houden.

Oever kiezen

  • De rivieroevers in de gemeente Rheden zijn verdeeld in 20 gebieden.
  • De afstanden van deze stukken oever variëren van 600 meter tot 1200 meter.
  • Op een digitale kaart is te zien welke oevers vrij zijn voor adoptie.

Aanmelden

Inwoners van tenminste 18 jaar, verenigingen en maatschappelijke organisaties in de gemeente Rheden kunnen zich aanmelden. Adoptanten ontvangen een onkostenvergoeding en opruimmateriaal zoals hesjes, handschoenen, grijpers en vuilniszakken.

De gemeente haalt het ingezamelde zwerfafval op bij de adoptie-oever.

Meer informatie over beschikbare oevers en aanmelden is te vinden op www.rheden.nl/schoneoevers

Schone oevers is een initiatief van gemeente Rheden en IVN (instituut voor Natuur educatie) en een samenwerkingsverband met perceeleigenaren langs de IJssel, zoals Rijkswaterstaat en particulieren.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden