College B&W gemeente Rheden komt met Veiligheidsplan 2021-2022

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – Het College B&W gemeente Rheden komt met Veiligheidsplan 2021-2022. In het plan is er speciale aandacht voor Covid-19, speciale doelgroepen en aanpak van ondermijnende activiteiten. Onderwerpen op het gebied van veiligheid die de komende jaren prioriteit hebben.

Het college heeft de volgende onderwerpen als prioriteit benoemd in het nieuwe veiligheidsplan 2021 en 2022.

Actualiteit en langdurige crisis: voorlopig nog Covid-19

Het bestrijden van de corona pandemie gaat zeker nog wel enige tijd duren. Dit zal veel tijd en inzet van de gemeente en haar veiligheidspartners vragen.

Aanpak ondermijnende activiteiten: zorgfraude en bedrijventerreinen

In het vorige veiligheidsplan was er ook al aandacht voor ondermijning. Daar gaat nu een vervolg aan gegeven worden.

Specifieke doelgroepen: arbeidsmigranten, personen met verward gedrag en jeugd (in geval van overlast)

In het nieuwe veiligheidsplan is specifiek aandacht voor arbeidsmigranten. Burgemeester Carol van Eert benadrukt dat arbeidsmigranten niet alleen geassocieerd moeten worden met onveiligheid en overlast.

We hebben als regio de arbeidsmigranten ook hard nodig. Met elkaar moeten we er voor zorgen dat zij een goed verblijf hebben zolang zij werken in Nederland. Maar we moeten er ook voor zorgen  dat er niet te veel arbeidsmigranten in één buurt op dorp wonen” aldus burgemeester Van Eert.

Iets meer tevreden

Het nieuwe veiligheidsplan is onder andere opgesteld naar aanleiding van een evaluatie van het vorige beleid. Daarnaast is de belangrijkste bron de Veiligheidsmonitor. In deze monitor worden regelmatig aan inwoners vragen gesteld over criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van de gemeente. Daaruit bleek dat inwoners iets meer tevreden zijn over hun buurt dan 4 jaar geleden, maar ook dat zij zelf meer preventieve maatregelen hebben genomen. Wat ook naar voren kwam, is dat traditionele criminaliteit steeds meer plaats maakt voor digitale criminaliteit. Ook de cijfers van de politie, het Veiligheidshuis en Bureau Halt zijn meegenomen bij het opstellen van het nieuwe veiligheidsbeleid. Bij deze cijfers valt ook het aantal de personen met verward gedrag op. Daarnaast is een stijging te zien in drugscriminaliteit.

Hoe nu verder

De planning is dat de gemeenteraad het voorstel van het college op 1 december bespreekt in de voorbereidende vergadering. In de gemeenteraad van 15 december kan er dan een besluit over genomen worden. Beide vergaderingen zijn online te volgen. De stukken over het Integraal Veiligheidsplan zijn hier terug te vinden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen