Boekpresentatie in Spankerense dorpskerk

SPANKEREN – In de Petruskerk is vrijdagmiddag 15 november 2013 het boek “Over erven en geërfden De marken van Spankeren, Soeren, Dieren en Ellecom” gepresenteerd. Zaterdag 16 november is er naar aanleiding van dit boek een expositie in de genoemde kerk in Spankeren.

Bij aankomst bij de kerk werd men al in kennis gesteld van wat er stond te gebeuren die middag. Er stond een omroeper, geheel in kleding van de 17e eeuw. Eenmaal binnen kreeg men een kop koffie of thee aangeboden. Nadat een ieder zijn of haar plaats had ingenomen in de volle kerk, was er een inleiding door de heer Tom Elzenbroek, schrijver van het boek.
rax6omnq36eb746m90a61k6db
De omroeper
Elzenbroek vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de Marken en refereerde tevens aan het feit dat de Petruskerk, in de tijd van de Marken, een plaats van rechtspraak was. Het was voor de plaatselijke bevolking een dagje uit. Vervolgens kondigde hij aan dat er een heuse rechtszitting plaats zou vinden. Het ging om de zaak Harm Peters uit 1678. Deze zitting werd nagespeeld, maar was wel volgens de optekening in het toenmalige Markenboek.
rx520elgpjkwpfwlj93eteey0
Auteur Tom Elzenbroek vertelt
De aanwezigen werden gevraagd te gaan staan omdat de rechterlijke macht (markenrichters ) binnentrad. Er werd een verdachte binnengeleid, en deze stond terecht. Het vonnis werd uitgesproken en dat luidde dat hij als boete een ton bier diende te betalen. Even later verscheen de aangeklaagde inderdaad met een heuse ton voor zich uit rollend. Alom hilariteit. De zitting werd gesloten en de aanwezigen werd meegedeeld dat zij zouden delen in de boete. Dat was in de tijd van de marken gebruikelijk. Daar niet iedereen van bier houdt, zouden er allerlei drankjes geserveerd worden met een hapje erbij.
v5mr1hoqy0c74aesdamgysilu
De verdachte….
Het eerste boek werd overhandigd door de auteur aan de heer Albert Lentink, president van de buurtschap Dieren. De afgevaardigde van De Bockhorst kreeg het tweede exemplaar. Na deze officiële handelingen konden diegenen die het boek hadden besteld door middel van voorintekening,  deze afhalen bij de Stichting Historisch Onderzoek Zuid-Oost Veluwezoom, welke al eerder historische, streekgebonden boeken heeft uitgegeven.
pav0m59eyngewleyvzf70ofqm
…en de rechters
Voor het publiek is zaterdag 16 november een expositie ingericht. De genodigden kregen de gelegenheid de expositie over de geschiedenis van de marken alvast te bekijken. Klik HIER voor meer informatie over de expositie.
Foto header: Uitreiking van de eerste exemplaren. Foto’s en bijdrage: Peter de Waard
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen