Ingezonden: Molen Maffia

Fietsen-tussen-oude-en-nieuwe-windmolens
Fietsen-tussen-oude-en-nieuwe-windmolens
Foto: Public Domain - Bram Vreugdenhil

INGEZONDEN BRIEF – De gaskraan gaat dicht en daarom is er paniek. Blijkbaar is er geen energie meer. Regeren is vooruit zien, maar dat is nu even niet gelukt.

Eerst de oude schoenen weggegooid voor er een nieuw paar is. Dus abrupt van het gas af en blijkbaar nog onvoldoende voor alternatieven gezorgd. Energie uit het buitenland kopen is blijkbaar geen optie, wel Nederland vol windmolens zetten.

Een groot gedeelte moet uit nieuwe technieken komen, windmolens of besparen.

Besparen dat deed ik altijd al. Verwarming een tandje lager, dakisolatie en recent HR++ glas. Voor de eigen portemonnee of groter woongenot, maar ook voor het milieu zal ik maar zeggen.

Het doel is minder energie gaan gebruiken. Hoe doe je dat? In de Wieringermeer polder doen ze dat door een stroom slurpend data centrum van MICROSOFT neer te zetten.  De overheid geeft de multinationals vrij baan en bepaald onder welke voorwaarden bedrijven zich in Nederland kunnen vestigen. Dat zal de multinationals wel goed uitkomen in het voor hen belasting paradijs Nederland.

Dat levert banen op is het argument. Echter in die data centra werken in verhouding maar zeer weinig mensen en ze worden gebouwd door buitenlanders. Maar moeten die datacentra nou uitgerekend in een van de meest dichtstbevolkte landen van Europa komen? En hoe komen die dan aan de stroom? Door windmolens natuurlijk. Heel Noord Holland er vol mee.

Daar hebben de bewoners toch ook profijt van? Helaas, het overgrote gedeelte van de stroom gaat naar het data centrum. Dus Bil Gates de lusten en de bewoners de lasten. De protesten waren navenant. Daar zal de overheid wel van geleerd hebben toch? Jazeker, we zetten er nog vijf datacentra bij. Maar nu zonder de benodigde vergunningen en met stroom voorzien door, natuurlijk windmolens. Toen VVD raadslid Lars Ruiter kritisch was werd het meteen uit de fractie gezet. We gaan de beperkte ruimte opofferen voor de verkeerde belangen.

Wat heeft dit met de gemeente Rheden te maken zou je denken.

Eigenlijk heel veel. We gaan de het prachtige buitengebied van Spankeren opofferen voor….. Ja voor wat eigenlijk? In elk geval voor de subsidie pot van PURE energie.

Advies: Raadsleden, wethouders en burgemeester. Laat u niet gebruiken door de molen maffia maar kom op voor de belangen van de bewoners uit de gemeente Rheden.

Ingezonden door: T.G.N. de Molen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen