Inplantactie Oude Jan

VELP – Zaterdagmorgen trotseerde een flinke groep vrijwilligers het winterse weer om met elkaar de borders in te planten van het parkje bij de Oude Jan in Velp, de tweede fase van de herinrichting van het buitenterrein rond het 12e eeuwse monumentale kerkje.

Het was zaterdag nog maar nauwelijks licht toen gemeentelijk medewerker Gijs Vervuurt zijn vol beladen oplegger met aanhanger op het nieuw ingerichte terrein voor de Oude Jan tot stilstand bracht. Tegelijkertijd kwamen van diverse kanten vrijwilligers hem tegemoet. Na een korte kennismaking gaf Gijs instructies waar en hoe er die ochtend nog honderden vaste planten in de grond moesten worden gezet. De donderdag ervoor had een andere groep vrijwilligers al bomen en heesters geplant.

Het was voorlopig het sluitstuk van de herinrichting van het parkje rond de Oude Jan. Vorig jaar is met grote inbreng van omwonenden een plan opgesteld om deze historische plek meer toekomstbestendig te maken. Afgelopen zomer is begonnen met de vernieuwing van de padenstructuur, de aanleg van halfverharding onder de majestueuze rode beuk en de vervanging van de goeddeels vergane oude zitbanken. Uit de opbrengst van de gemeentelijke ‘Ikbuurtmee!’ actie is de historische Dr. Fabiuspomp, ooit de eerste leidingwatervoorziening in oud Velp-Zuid, herplaatst en weer op de waterleiding aangesloten, wordt binnenkort een monumentenbord bij de kerk geplaatst en zijn inmiddels mooie nieuwe lantaarnpalen besteld. Ook zijn de lindes rond de Oude Jan gekandelaberd.

De koffiepauze van de zaterdagochtend-zwoegers was, letterlijk, een warm welkom in het kerkje, niet in het minst omdat banketbakker Teunissen spontaan wat lekkers voor bij de koffie had aangeboden. Daarna was het trouwens nog wel even aanpoten, maar goed en wel na het middaguur was de klus geklaard. Jong en oud had zijn beste beentje voorgezet.

De grote vrijwilligersgroep gaat vanaf komend voorjaar het periodieke onderhoud van het parkje rond de Oude Jan verzorgen. De Stichting Vrienden van de Oude Jan hoopt in het nieuwe jaar met alle betrokkenen op feestelijke wijze aandacht te schenken aan wat hier in dit coronajaar is verricht.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen