De eerste Rhedenaren zijn al langs de stembus geweest

Foto: Merel Zuijderwijk

RHEDEN – De stemperiode is weer van start gegaan. Ditmaal verloopt het stemmen anders dan voorafgaande jaren. In de afgelopen twee dagen konden mensen al hun stem uitbrengen.

Er zijn veel stembureaus en het stemmen wordt verspreid over drie dagen om coronabesmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Veilig op naar een nieuw parlement

De gemeente is al langere tijd bezig met de voorbereidingen voor het stemmen. Er moest gezocht worden naar een aantal nieuwe locaties omdat er voorheen vaak werd gestemd in verpleeg- en verzorgingshuizen. De grote uitdaging was vooral dat alles coronaproof moest verlopen. Op elke locatie zijn er duidelijke looproutes, handzeepjes, spatschermen en mensen die de potloodjes goed schoonmaken. Wat ook nieuw was dit jaar was de stem per post. Mensen boven de 70 konden hun stem uitbrengen door een brief in te sturen.

De eerste twee stemdagen alweer bijna achter de rug

De eerste mensen op 15 en 16 maart al naar de stembus geweest. Na maandag bleek dat 18% van de bewoners van gemeente Rheden al had gestemd. De opkomst van dinsdag is nog onbekend, maar de verwachting is dat die iets lager zal zijn. (stemmen kan op de meeste locaties tot 21.00 uur)

De burgemeester van Rheden, Carol van Eert, vertelt dat er ook stemmen via de post zijn binnengekomen. “Niet al deze stemmen waren geldig, omdat bijvoorbeeld de stempas niet in de juiste envelop zat”, vertelt van Eert. Ondanks de gemaakte fouten bij het stemmen per post is er besloten dat al deze, in principe, ongeldige stemmen alsnog meetellen voor de verkiezingen.

Niet alleen mensen uit de risicogroep op 15 en 16 maart

Op de stempas stond vermeld dat de eerste twee dagen waarin gestemd kon worden voornamelijk waren bedoeld voor mensen uit de risicogroep. Ondanks deze vermelding gingen er ook mensen stemmen die niet binnen de risicogroep vallen. Burgemeester Carol van Eert geeft aan dat dit eigenlijk alleen maar positief is: “In de brief staat ook vermeld dat het juist goed is als mensen komen op maandag of dinsdag zodat het woensdag niet veel te druk wordt.”

Ook geeft hij aan dat het te moeilijk is om te controleren of iemand wel echt binnen de risicogroep valt. Zelf geeft hij aan morgen (woensdag 17 maart) pas te gaan stemmen.

Iemand buiten de risicogroep die al gestemd heeft is Wouter Spaan. Hij is gaan stemmen bij Zalencentrum Parkstaete in Velp. “Ik had verwacht dat er wel lange rijen zouden staan voor het stembureau, maar het was erg rustig”, aldus Spaan.

Nog een dag te gaan

Er mag morgen op 17 maart nog een dag gestemd worden. Burgemeester Carol van Eert hoopt dat er zoveel mogelijk mensen nog gaan stemmen en roept ook op zijn social media heel Rheden op om bij te dragen aan de democratie.

(Tekst en foto’s Merel Zuijderwijk)

Stembureau - Merel Zuijderwijk

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen