Programma Herdenking 70 jaar Slag om Arnhem

REGIO – In de week van 15 tot en met 19 september zijn er tientallen activiteiten in verband met het feit dat Operatie Market Garden 70 jaar geleden plaats vond in onze regio. Er zijn in de hele regio diverse activiteiten, zie onderstaande informatie. 

Geschiedenis
In augustus en begin september 1944 hadden de Geallieerden het noorden van Frankrijk en België bevrijd. In Nederland was grote paniek uitgebroken (Dolle Dinsdag). De Siegfriedlinie en de Rijn vormden echter forse obstakels. Veldmaarschalk Montgomery stelde daarop Operatie Market Garden voor, met als doel om de Duitse linies heen te trekken en Duitsland binnen te vallen via Arnhem. 
Parachutisten moesten enkele bruggen veroveren (operatie Market) en bezet houden tot de tanks er waren (operatie Garden). Niet iedereen was ervan overtuigd dat het mogelijk was de grote rivieren eenvoudig over te steken (“een brug te ver gaan”), maar het plan werd uiteindelijk geaccordeerd.
De slag om Arnhem
De operatie begon zondagochtend 17 september 1944 om half twaalf met een inleidend bombardement dat bedoeld was om Duitse kazernes in Ede te treffen. 
’s Middags landden bijna 5.200 man van de Eerste Britse Luchtlandingsdivisie, deels per parachutes, en deels in zweefvliegtuigen op terreinen op grote afstand van Arnhem, namelijk in de buurt van Ede op de Ginkelse heide, bij Wolfheze en ten noorden van Heelsum. In sommige zweefvliegtuigen werden jeeps en antitankgeschut aangevoerd.
(Bron: Wikipedia)
Onder ‘programma’ vindt u de officiële herdenkingen. De ‘agenda’ vermeldt de overige herdenkingsmomenten en –bijeenkomsten. Meer informatie is beschikbaar op de website www.airborne-herdenkingen.nl 
Het meest actuele overzicht van de naar schatting ruim 65 herdenkingsactiviteiten van deze week, vindt u in de kalender van de Stichting Airborne Feelings (www.airbornefeelings.nl) en op www.herdenkingskalender.nl .
zp7wh2syqkpp7l7c6xoc1b33i
r3554cq589sctr2r8axv3rqoo 
Thank you Mr.Veteran!
Speciale aandacht vraagt de organisatie voor het afsluitende eenmalige event op zondagmiddag in Oosterbeek. Daar vindt een speciaal eerbetoon plaats aan de Arnhem veteranen, middels een groots muziektheaterspektakel met ruim 200 acteurs en figuranten.
  • Zij worden daarbij ondersteund door de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en de Politie BigBand Oost Nederland.
  • Het voorprogramma (13.15 uur) bestaat uit een optreden van de Massed Pipes & Drums RBL (80m/v), de Band of the Parachute Regiment uit Engeland en Ierse en Celtische Dansers.
  • Direct na een fly past van historische vliegtuigen* zullen Arnhem veteranen in jeeps in een defilé door de aanwezige toeschouwers worden binnengehaald (14.00 uur).
  • Het event sluit af (15.30 uur)met de vertoning van de film ‘Theirs is the glory’ , waarin destijds echte veteranen en Oosterbekers figureerden. 
De toegang is gratis en het evenement vindt plaats op het grasveld bij het Airborne Museum.
dwz4cvfaxnjp54wxv1bit2vkr
rqgclavwb8icedktjvs9qyup3
 
*Bijgaand een overzicht van historische vliegtuigen die tijdens diverse evenementen over zullen vliegen (onder voorbehoud van o.a. goede weerscondities).
De organisatie wenst u bij voorbaat een interessante herdenkingsweek.
 
o6tax7r6htq2e16y1z3cn4dk4
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden