Financieel perspectief Rheden verbetert voor 2021, 2022 en 2023

Foto: Foter.com

GEMEENTE RHEDEN – Rheden ontvangt extra middelen van het Rijk voor 2021, 2022 en 2023 waardoor het financieel perspectief verbetert. Dit is een eerste stap richting een gezondere financiële huishouding, maar er is nog geen duidelijkheid over de jaren 2024 en verder.

Het college van burgemeester en wethouders verwacht nog extra middelen van het Rijk om tot een positief financieel meerjarenperspectief te komen. Voorlopig houdt het college de hand op de knip.

Dat is te lezen in de kadernota 2022 waarover de gemeenteraad van Rheden op 6 juli 2021 vergadert. De kadernota 2022 stelt de uitgangspunten en financiële kaders in opmaat naar de Begroting 2022-2025. Een belangrijke reden voor de verbetering is de verhoogde Algemene Uitkering van het Rijk voor 2021 tot en met 2023. Ten opzichte van de Programmabegroting 2021 is het financieel perspectief positief, mede dankzij extra Rijksgelden voor de Jeugdzorg.

In dit financiële perspectief is nog geen rekening gehouden met het recente kabinetsbesluit (3 juni jl.) om voor 2022 € 1,3 miljard extra aan gemeenten beschikbaar te stellen ter compensatie van de tekorten in de jeugdzorg. Dat komt bovenop de eerder toegezegde € 300 miljoen voor dat jaar. Tegelijk committeren gemeenten en het Rijk zich nu al aan het maken van afspraken over maatregelen waarmee het jeugdstelsel op de lange termijn beter houdbaar wordt.

De verwachting is dat met de toekenning van de jeugdgelden het financieel perspectief daarna verder verbetert. Het college neemt op dit moment dan ook geen verdere maatregelen om te bezuinigen. Vanwege de beperkte financiële ruimte is de kadernota 2022 ‘beleidsarm’: er staan alleen strikt noodzakelijke nieuwe initiatieven in.

Wethouder Dorus Klomberg van financiën: “Met de verhoging van de Algemene Uitkering van het Rijk voor 2021 tot en met 2023 wordt het financieel perspectief voor de gemeente rooskleuriger. Vanuit het Rijk volgt er nog compensatie voor de extra taken die we overgedragen hebben gekregen. Dit gaat ons helpen om de tekorten voor Jeugdzorg te dempen. We verwachten hier bij het aanbieden van de begroting 2022-2025 meer duidelijkheid over te hebben en een sluitende meerjarenbegroting aan te kunnen bieden.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen