Cursus Artificiële Intelligentie in De Paperclip Velp

Foto: De Paperclip

VELP – Ontmoetingscentrum De Paperclip organiseert dit najaar een cursus Artificiële Intelligentie. Niet een onderwerp wat je zou verwachten voor een ontmoetingscentrum. Rheden Nieuws besloot haar licht op te steken en sprak met Willem Franken (organisator) en Loes Erven en Sasja Westgeest (die de cursus geven).

Waarom een cursus over artificiële intelligentie? Willem Franken: “Ik zit sinds enige tijd in de cursuscommissie van De Paperclip en dat heeft een voordeel: je kan cursussen organiseren die je zelf interessant vindt. Ik had me voorgenomen om na mijn pensionering wat meer te leren over Artificiële Intelligentie (AL), maar ik kon geen cursussen vinden die mij aanspraken. Ofwel ze waren meteen heel theoretisch en moeilijk, of juist erg oppervlakkig. Ik ben toen op zoek gegaan naar docenten die een cursus op een niveau daartussenin konden geven en daar is deze cursus het resultaat van.”

Was het makkelijk om docenten te vinden? Nou het was eigenlijk best een zoektocht. Professionele docenten zijn zeer gevraagd en veel te duur voor De Paperclip. “Ik begon bij de Hobby Computer Club, die hebben een interessegroep voor Artificiële Intelligentie. Hun antwoord was: “nou zo’n cursus zouden wij ook wel willen hebben”, dus daar kwam ik op dit punt niet verder. Wel een leuke club mensen en ik heb er veel geleerd. Toen heb ik via de studentenvereniging van de AI-faculteit in Nijmegen mijn geluk beproefd en daar heb ik mijn dream team gevonden: Loes Erven en Sasja Westgeest.”

Loes en Sasja, wat is jullie motivatie om deze cursus te geven? Loes: “als student geef ik al bijles aan middelbare scholieren, en dat is leuk om te doen. Maar dit was een kans om met mijn eigen studie iets bij te verdienen en over mijn interessante vakgebied te vertellen, iets wat ik hartstikke leuk vind. Dus die kans heb ik gegrepen. Sasja: Ik ben enthousiaste student AI en vind het ook heel leuk om kennis met anderen te delen, met name als het over Artificiële Intelligentie gaat. Ook ik geef bijles, maar dit is gewoon veel leuker om te doen. Willem heeft ons tweeën bij elkaar gebracht en het blijkt dat we goed kunnen samenwerken en elkaar heel goed aanvullen, dus wij zijn enthousiast.”

Dus jullie hebben nog niet eerder zo’n cursus gegeven? Sasja: “nou inmiddels wel! Want via Willem hebben we contact gelegd met de Hobby Computer Club en daar hebben we inmiddels twee keer een uur over een onderwerp gepraat, waar zij meer over wilden weten. Dat viel in goede aarde, en het plan is dat we dat nog wel vaker gaan doen.”

Wat is jullie doelgroep, wat willen jullie bereiken? Loes: “de doelgroep zijn “geïnteresseerde leken” die wat meer over dit onderwerp willen weten. Geen diepgaande theoretische verhandelingen, geen moeilijke wiskunde of statistiek. Wel in grote lijnen begrijpen hoe de verschillende toepassingen van AI werken. Sasja: Einddoel is te zorgen dat de cursisten inzicht hebben in de oorsprong en huidige stand van zaken van AI, dat ze beter begrijpen hoe achterliggende technieken werken en dat ze met vertrouwen kunnen meedoen aan discussies over AI in de maatschappij. Loes: Het is ook de bedoeling dat jonge mensen, die misschien denken over een studie AI, wat aan deze cursus hebben.”

Hoe zijn de lessen opgebouwd? Sasja: “De cursus wordt gegeven op 7 maandagavonden. Per avond hebben we twee uur. Het idee is om een beetje een mix te maken van theorie, toepassingen en discussies. Alle lessen draaien rondom een andere toepassing van AI waar we verder op voortborduren met de achterliggende concepten en ethische vraagstukken. Interactie met de cursusdeelnemers is vooral bij dat laatste uiterst belangrijk natuurlijk!”

Nou het lijkt me een interessante cursus, misschien wil ik ook wel meedoen! Hoe gaat het inschrijven? Willem: “inschrijven kan tot 15 september via de website van De Paperclip: www.paperclipvelp.nl. Kosten zijn 70 euro per deelnemer en de eerste les is op maandag 20 september.”

Door: Heimen de Vries

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden