Nieuwe wadi’s in Park Daalhuizen officieel in gebruik genomen

VELP – Wethouder Marc Budel en Marga Snellenburg (die naast het park woont) hebben donderdagmiddag een spectaculaire openingshandeling verricht door op de hoek van de Mozartlaan en de Beethovenlaan in Velp een tankwagen, gevuld met een 40.000 liter water, te laten leeglopen.

De waterstroom liep via ondergrondse leidingen en een zuiveringsriool naar een waterput in park Daalhuizen, waarna het water via een goot met keien naar de nieuwe wadi’s liep.

(Tekst gaat verder onder de film)

De geslaagde test van het afwateringssysteem vormde de afronding van de eerste fase van de herinrichting van park Daalhuizen in Velp. De afgelopen maanden is er hard gewerkt in het park om allerlei verbeteringen aan te brengen. Het moderne afwateringssysteem moet helpen om de wateroverlast in de lager gelegen delen van Velp te beperken. In de Daalhuizerweg is tijdens de reconstructie, in 2018 al een speciaal hemelwaterriool aangelegd. Dat is nu aangesloten op een nieuwe wadi die aan de buitenrand van het park, langs de Arnhemsestraatweg is aangelegd.

De straatkolken (putten die het regenwater opvangen in een straat) die in een straal van ruim 100 meter van de ingang van het park aan de Beethovenlaan en de Mozartlaan liggen, zijn voorzien van een klep zodat daar minder regenwater in zal lopen. Dat loopt dan door de goten richting de ingang van het park. Uiteindelijk zal dit met alle straatkolken in de hoger gelegen wijk en het bovenste deel van de Daalhuizerweg gebeuren. Regenwater komt zo niet meer in het (vuilwater)riool en zal de wadi’s inlopen die in het park zijn aangelegd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Heropening Park Daalhuizen

Wadi’s

Een wadi betekent in het Arabisch ‘dal’ of ‘rivier’ die het grootste deel van het jaar droog staat. Een wadi in Nederland lijkt vaak op een brede met gras begroeide greppel. Deze vult zich alleen bij regenbuien en het is de bedoeling dat het water ter plaatse in de bodem zakt.

Er zijn, gekeken vanaf de ingang aan de Beethovenlaan, drie wadi’s aangelegd, de eerste twee kunnen beiden 30.000 liter regenwater bevatten, de onderste, net boven de “vijver van Snellenburg” gelegen, 40.000 liter. Mocht de eerste vol zijn, dan loopt deze over naar de tweede en uiteindelijk zal het overtollige regenwater in de “vijver van Snellenburg” lopen. De verwachting is dat dit, zelfs al worden alle hemelwaterafvoeren van de huizen in de bovengelegen wijk, en het bovenste deel van de Daalhuizerweg, afgekoppeld van de riolering, nog steeds niet voor wateroverlast zal zorgen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Plan herinrichting Park Daalhuizen

Wethouder Budel wees er in zijn speech op dat er door klimaatverandering steeds meer hevige regenbuien zijn, die het riool niet kan verwerken. Bovendien is het niet goed voor het milieu als relatief schoon regenwater in het vuilwaterriool verdwijnt. Ook gebeurde het dat vervuild rioolwater uit de putten omhoog kwam, over straten liep en in vijvers, sloten en beken terecht kwam. Dat zal nu naar verwachting niet meer voorkomen door het moderne afwateringssysteem in het park dat overtollige regenwater uit de omliggende straten naar het park voert, waar het via wadi’s in de bodem wordt opgenomen. Dat heeft nog een ander voordeel: de klimaatverandering zorgt namelijk ook voor droge zomers, waardoor bomen en planten in het park de afgelopen jaren onvoldoende water kregen. Na zijn speech werd de wethouder door de uitvoerende partij symbolisch bedankt voor de samenwerking met een ‘bouwbordje’.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Park Daalhuizen

Veranderingen

Het park is ook op andere onderdelen aangepakt. Zo is er een laag landgoedhek geplaatst langs het park en is de hoofdingang in ere hersteld op de oorspronkelijk plek aan de Arnhemsestraatweg, vlak bij de rotonde. De twee natuurstenen zuilen die aan de Daalhuizerweg stonden zijn gerestaureerd en staan nu aan weerszijden van de nieuwe ingang.

Ook zijn er nieuwe voetpaden aangelegd, die slingerend door het park lopen. In totaal zijn er nu vier wadi’s in het park om het regenwater in de grond te laten zakken en twee gemetselde waterputten waaruit het regenwater naar de wadi’s stroomt. De bodem van de wadi’s bestaat uit een speciaal grondmengsel dat het regenwater filtert en eventuele verontreinigingen afbreekt. De randen van wadi’s zijn ingezaaid met kruidenrijke bloemenmengsels, wat goed is voor de biodiversiteit. De bloemen trekken bijen, insecten en vlinders aan. In de sprengenvijver, eigendom van de familie Snellenburg, grenzend aan het park, zitten karpers, kikkers, padden en andere amfibieën.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Heropening Park Daalhuizen

De komende maanden wordt het kunstwerk Blau Himmelhoch van kunstenaar Niek de Jong nog opgeknapt en een 7 meter verplaatst richting de Arnhemsestraatweg. Het geld daarvoor is er al, ook is er contact gelegd met de kunstenaar zelf en de verplaatsing zal samen met hem uitgevoerd worden.

Toekomst

Het is de bedoeling dat park Daalhuizen in een volgende fase nog fraaier wordt. Het plan is de parkachtige allure te herstellen met verschillende ingrepen, zoals de aanleg van meer wandelpaden en herstel van de oorspronkelijke zichtlijnen vanaf de plek waar vroeger het landhuis stond. Daar moet een bloementuin worden aangelegd en waar voorheen een koetshuis was, zou een ‘beweegplaats’ kunnen komen met speciale beweegtoestellen. Dat laatste plan is echter onzeker. Ook het huidige gazon moet in de toekomst gedeeltelijk een bloemenweide worden en er komen nieuwe zitbanken. Daarnaast voorziet het plan in nieuwe beplanting bij de entrees en langs de achtertuinen van de Daalhuizerweg en de Beethovenlaan.

Op dit moment is er nog geen geld voor de afronding van dit plan. Wethouder Budel hoopt op subsidies voor deze werkzaamheden. “Als andere partijen de verhalen lezen en de foto’s zien dan moet dat ook een keer goed komen.”

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis van, en de plannen voor het park ook op: https://www.daalhuizen-velp.nl/visie-park-daalhuizen/

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen