Week van de gezondheid: Gezondheidscentrum Velp: startpunt voor gezondheid en welzijn.

Foto: Lot Louisa

Het Gezondheidscentrum in Velp is een vertrouwde plek waar je komt voor jouw huisarts, fysiotherapeut, diëtist of andere zorgverlener. Gezamenlijk helpen de zorgverleners, verenigd in samenwerkingsverband Een Plus, je op weg naar een goede gezondheid.

Op maandag 18 oktober – dag twee van de Week van de Gezondheid – lieten zij zien welke mogelijkheden er in het centrum al zijn om te werken aan een fysiek en mentaal fit leven. Onder meer met een Gezond Leefstijlprogramma, Running Therapie en Welzijn op Recept.

Gezonde leefstijlprogramma

Sinds 2019 kun je in het Gezondheidscentrum deelnemen aan SLIMMER, een programma dat je helpt naar een gezonde leefstijl. Een leefstijlcoach, voedingsdeskundige èn beweegprofessional helpen je twee jaar lang met één-op-één gesprekken en groepsbijeenkomsten over voldoende bewegen en gezonde voeding. Het programma is bedoelt voor volwassenen (18+) met overgewicht.

Linda Brouwer is diëtiste in het programma en vertelt: “Als zorgverleners kijken we vanuit verschillende invalshoeken en merken dat we de deelnemers écht op weg kunnen helpen op het gebied van voeding, beweging, slaappatroon en verminderen van stress. Op weg naar een gezonder gewicht en betere leefstijl!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Slimmer - Lot Louisa

Op verschillende plekken in Velp, Dieren en Rheden wordt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aangeboden. SLIMMER is één van die erkende interventies. Kijk voor het totale aanbod van GLI’s op de website van Loket Gezonde Leven of informeer bij jouw huisarts. De GLI wordt vergoed vanuit je basis zorgverzekering (geen eigen risico). Voor deelname aan het programma heb je een verwijzing van de huisarts nodig.

Running Therapie

Loop je wel eens rond met het gevoel van somberheid, eenzaamheid, stress of angst? Dan is Running Therapie misschien wat voor je. Running Therapie is therapeutisch bewegen: 3 maanden hardlopen,  in een kleine groep en in de mooie omgeving van de Posbank. Het is een initiatief van Karin Naaijkens (psycholoog), Huub Busser en Sjoerd Tjoonk, (fysio-manueeltherapeuten). Naaijkens vertelt enthousiast: “We zijn Running Therapie gestart door onze gezamenlijke passie voor hardlopen en ervaring in het behandelen van klachten op fysiek als mentaal vlak. Het therapeutisch inzetten van sporten en bewegen blijkt een hele succesvolle manier om mensen te kunnen helpen. Voor veel mensen werkt dat nog beter dan een gesprek in een kamer.” Kijk ook eens op www.runningtherapievelp.nl.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Welzijn op Recept - Lot Louisa

Welzijn op Recept

Tijdens de Open Inloop markeerden het Gezondheidscentrum en welzijnsorganisatie Incluzio de start van Welzijn op Recept. Met deze methode kunnen eerstelijnszorgverleners een welzijnscoach van Incluzio inschakelen bij sociale hulpvragen. Rianne van Huffelen is inmiddels gestart als welzijnscoach en heeft al 17 mensen kunnen helpen. “Soms hebben vragen over gezondheid een medische oorzaak. Soms gaat het juist om een sociale vraag. Denk aan somberheid, stress of weinig sociale contacten Een medicijn of psychologische zorg is dan niet nodig. Zorgverleners kunnen naar mij verwijzen en ik bespreek met de patiënt wat hij/zij graag zou willen doen. Bijvoorbeeld een activiteit in het dorpshuis om de hoek. Met zo’n activiteit leggen we de aandacht op wat je nog wel kan en waar hij/zij plezier in heeft.”

Samenwerking in het gezondheidscentrum

Het gezondheidscentrum in Velp is een landelijk voorbeeld van een sterke samenwerking tussen veel verschillende zorgverleners. Ward Mariman, directeur van Een Plus licht toe: “Er is steeds meer vraag naar eerstelijns zorg. Samenwerken is daarom van groot belang voor zorgverleners. Binnen Een Plus doen 30 praktijken, waar samen ongeveer 200 zorgverleners werken, dat al jarenlang op een goede wijze voor de inwoners van Velp en Rozendaal. Met onze partners werken we gelukkig ook steeds intensiever samen op het gebied van preventie, want voorkomen blijft beter dan genezen.”

Week van de Gezondheid

Van 17 oktober t/m 22 oktober is het de Week van de Gezondheid voor de gemeenten Rheden en Rozendaal. Iedere dag staat een gezonde gebeurtenis, project of verhaal in de schijnwerpers. Hiermee wordt het nieuwe Preventieakkoord voor Rheden & Rozendaal gelanceerd: Samen Sterker Gezond. Een grote groep organisaties sloten dit akkoord voor de zomer, met plannen en concrete acties die de gezonde keuze dichterbij brengen. Drie thema’s staan centraal: lekker in je vel (gezonde leefstijl), wijs met geld (financiële gezondheid) en samen sterker (ontmoeten en sociale contacten). Kijk ook op www.samensterkergezond.nl.

(Foto’s: Lot Louisa. V.l.n.r. Ward Mariman (directeur Een Plus), Karin Naaijkens (Psychologe), Sjoerd Tjoonk (Fysiotherapeut), Gea Hofstede (wethouder gemeente Rheden), Anton Logemann (wethouder gemeente Rozendaal) en Huub Busser (Fysiotherapeut))

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen