Studente Van Hall Larenstein genomineerd voor Impactprijs Groen Onderwijs

Foto: Van Hall Larenstein

Studente Britte van Die van Hogeschool Van Hall Larenstein is met haar innovatieve voedselproject FeelSprout genomineerd voor de prestigieuze Impactprijs Groen Onderwijs 2021. Britte werkt in Velp aan een kleinschalig, circulair voedselsysteem dat ze uiteindelijk wil uitrollen in India.

Haar overtuiging is dat niemand in de wereld honger hoeft te lijden. Op Landgoed Larenstein in Velp staat een kleinschalig voedselsysteem dat Britte van Die heeft gebouwd. Kippen, vissen en planten voeden elkaar in een kringloop en leveren uiteindelijk voedsel voor de mens. Een bio-vergistingsinstallatie en een aquaponics-systeem maken de kringloop rond; de planten groeien op hydrocultuur.

Eerste stap naar oplossing wereldvoedselprobleem

Een voedselpiramide met vissen en planten bestaat al langer, maar Britte van Die voegt er voor het eerst een nieuw element aan toe: kippen. Deze zag zij tijdens haar stage in India bij veel huishoudens rondlopen. “Om in de toekomst voor iedereen op de wereld voedsel te hebben, is het belangrijk dat mensen hun eigen voedsel kunnen verbouwen,” denkt Britte van Die. “Dat kan met een kleinschalig circulair voedselsysteem als FeelSprout. Dit kan een eerste stap zijn naar het oplossen van een soms ongrijpbaar groot probleem. Think globally, act locally: je moet gewoon lokaal beginnen.”

Lokale rassen en planten als vertrekpunt

De student werkt in Nederland met lokale rassen en planten: Barnevelder kippen, vissen als de regenboogforel, beekridder, rivierkreeft en mosselen, en planten als winterpostelein, boerenkool, venkel en kruiden. Haar ambitie is om de kennis die ze hier opdoet, na haar afstuderen in India te gaan toepassen.

Britte van Die is vierdejaars student International Business in Food and Flowers aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. In 2021 pitchte zij haar visie op een circulair voedselsysteem al bij het grote start-up-evenement TechSparks in India. Britte is actief voor de politieke partij Lokaal Belang in Zevenaar. De uitreiking van de Impactprijs Groen Onderwijs zal voorjaar 2022 plaatsvinden.

Lees meer over FeelSprout op de website van GroenPact.

Over Hogeschool Van Hall Larenstein

Welkom bij de duurzaamste hogeschool van Nederland, waar studenten met passie en kunde leren bouwen aan een betere wereld. Het onderwijs wordt ondersteund door praktijkgericht onderzoek op het gebied van circulaire landbouw, water, gezond voedsel, gezonde voeding en biodiversiteit. Studenten, onderzoekers en docenten doen samen met partners uit het werkveld kwalitatief hoogwaardig praktijkgericht onderzoek. Zo creëren we innovatieve en praktische professionals die op een zinnige manier bijdragen aan de toekomst. Zowel in eigen land als over de grenzen heen.

Van Hall Larenstein verzorgt diverse bachelor- en (professional) master-opleidingen, associate degrees en cursussen en verricht praktijkgericht onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar www.hvhl.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen