Lezing door Aleid Truijens: Wie was Hella Haasse?

Foto: Isabel Nabuurs

VELP – Aleid Truijens geeft op dinsdag 22 februari een lezing in de Kumpulan van Bronbeek, Velperweg 147 Arnhem, over Hella S. Haasse.

Hella S. Haasse groeide in de loop van haar leven in haar publieke rol van wijze, vriendelijke en evenwichtige beschouwer. Maar wie was de beroemde schrijfster als dochter, echtgenote en moeder? Aleid Truijens beschrijft het in haar monumentale biografie over Hella Haasse.

Haasse overleed op 29 september 2011, op 93-jarige leeftijd. Ze liet een groot, veelzijdig en indrukwekkend literair oeuvre na. In de loop van haar leven groeide zij in haar publieke rol van wijze, vriendelijke en evenwichtige beschouwer. Truijens onderzocht wie er achter het welbekende beeld school dat van haar bestond. Wie was de beroemde schrijfster als dochter, echtgenote en moeder?

Truijens werkte bijna acht jaar lang aan haar biografie, waarvoor ze de medewerking van de erfgenamen en toegang tot het gehele literaire en persoonlijke archief kreeg. De brieven, egodocumenten en gesprekken die zij voerde met mensen die Hella Haasse persoonlijk kenden, leverden opmerkelijke nieuwe informatie op. Haasse mocht dan een zondagskind lijken, zelf vond ze haar leven verre van gemakkelijk. Voor het eerst lezen we hoe ze het conventionele leven probeerde te leiden dat van haar verwacht werd, terwijl ze haar toevlucht zocht in haar verbeelding – alleen daar voelde ze zich thuis.

Truijens’ monumentale en rijk geïllustreerde biografie toont hoe sterk Haasses leven en werk verweven zijn. We zien hoe het meisje dat werd geboren in voormalig Nederlands-Indië en op haar twintigste naar Nederland verhuisde, zich ontwikkelde tot de grootste schrijfster uit ons taalgebied.

Aleid Truijens (1955) is schrijfster en columnist, recensent en interviewer voor de Volkskrant. Zij publiceerde twee romans en ‘Geluk kun je alleen schilderen’, de biografie van F.B. Hotz. Daarnaast is ze mede-initiatiefnemer van de Joost Zwagerman Essayprijs.

Lezing door Aleid Truijens: Wie was Hella Haasse?

  • Datum: dinsdag 22 februari
  • Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur)
  • Entree € 12,50 (incl. koffie/thee + spekkoek in de pauze)
  • Plaats: Kumpulan Bronbeek, Velperweg 147 Arnhem

(Foto Aleid Truijens: Isabel Nabuurs)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen