Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen gemeente Rheden 2022

Foto: gemeente Rheden

VELP – De definitieve uitslag en zetelverdeling van de gemeenteraadsverkiezingen Rheden 2022 is vandaag bekend gemaakt. Hierbij hebben er geen veranderingen in de zetelverdeling plaats gevonden ten opzichte van de voorlopige uitslagen.

Winnaar GroenLinks

Met een winst van 2 en in totaal 5 zetels wordt GroenLinks de grootste partij in gemeente Rheden, zij mogen het initiatief nemen voor de besprekingen met andere partijen en bij de vorming van een coalitie. Dat deze anders zal zijn dan de huidige coalitie is zeker. De huidige coalitie bestaat namelijk uit: VVD, CDA, PvdA en D66.

Andere winnaars

De andere partijen die winst hebben gemaakt zijn D66, zij gaan met één zetel omhoog naar 4 zetels. Ook GBR Burgerbelangen kreeg er één zetel bij en heeft nu ook 4 zetels. Nieuwkomer Volkspartij Politiek Rheden mag zeer tevreden zijn met het behalen van 2 zetels.

Grootste verliezer

SP Rheden is natuurlijk grootste verliezer, zij kregen het niet voor elkaar voldoende verkiesbare leden te mobiliseren voor deze gemeenteraadsverkiezingen en hebben vooraf al besloten om niet mee te doen. Zij hadden 4 zetels, deze zijn verdeeld onder de andere partijen.

Andere verliezers

VVD Rheden is van 5 naar 4 zetels gegaan en CDA Rheden van 4 naar 3 zetels. Beide partijen zaten in de coalitie van de afgelopen raadsperiode, of zij überhaupt terug gaan komen in de coalitie zal in de komende tijd duidelijk worden.

Geen winst geen verlies

PvdA en ChristenUnie zijn wat betreft zetelaantal gelijk gebleven, respectievelijk 4 en 1 zetel.

Op onderstaande afbeelding en tabel zijn de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van de afgelopen 4 keer weergegeven.

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen gemeente Rheden 2022

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen gemeente Rheden 2022

(Op de foto ondertekent burgemeester Carol van Eert als Hoofd van het Centraal Stembureau de vaststelling van de officiële uitslag. Links naast burgemeester Van Eert, Sander Engelen (griffier). Verder op de foto leden van het Centraal Stembureau. Helemaal links Nadja Renkema-Holstein (gemeentesecretaris) en aan de rechterkant van burgemeester Van Eert, Nanette Koning-Lucas (directeur bedrijfsvoering) en Hanny Jansen (manager samenleving))

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen