Protestantse gemeenten Dieren, Spankeren en Laag-Soeren gaan samen

Foto: Protestantse en Hervormde gemeente

DIEREN/SPANKEREN/LAAG-SOEREN – Protestantse gemeenten Dieren en Spankeren tekenen intentieverklaring. Deze  intentieverklaring om samen verder te gaan is ondertekend op 1 april 2022. Het samengaan van de Protestantse gemeente Dieren en de Hervormde gemeente Spankeren, Laag-Soeren en Dieren Noord-Oost, heeft als einddoel een fusie van deze twee gemeenten in 2023.

In de Petruskerk te Spankeren kwamen vele kerkgangers en belangstellenden samen voor een korte viering. Hierna vertrokken zij met elkaar naar de brug over het kanaal tussen Spankeren en Dieren waar om 19.45 uur de intentieverklaring door beide partijen werd ondertekend. De Gelreband uit Dieren en Wilhelmina uit Spankeren zaten al klaar om het geheel muzikaal te omlijsten.

Dit was ook een bijzonder moment, immers, deze muziekverenigingen hadden nog nooit samen gespeeld en men had een mooi repertoire samengesteld. In een vrolijke sfeer werd er getekend midden op de brug aan een tafeltje door de vertegenwoordigers van de beide kerkenraden. Vervolgens werd er gewandeld  naar de Ontmoetingskerk in Dieren voor koffie met gebak en natuurlijk ontmoeting en napraten.

De kerken uit Dieren, Spankeren en Laag-Soeren, willen samen één Protestantse gemeente  gaan vormen. Streefdatum is Pinksteren 2023.

Wat zij willen bereiken is een vierende, lerende, dienende en getuigende gemeente  te zijn. Een gemeente die onderdeel wil uitmaken van en een actieve rol wil spelen in de samenleving en de betreffende dorpen.

Met het samengaan ontstaat er een  fusie  van  één nieuwe Protestantse gemeente met een nieuwe naam. Er is dan één kerkenraad, één college van diakenen en één college van kerkrentmeesters. Alle roerende en onroerende goederen van de fuserende gemeenten worden eigendom van de nieuwe gemeente. Daarbij wordt afgesproken hoe de inrichting van de nieuwe gemeente eruit zal zien.

Bij al deze stappen is het belangrijk dat alle gemeenteleden waaronder de vele vrijwilligers worden meegenomen in het proces en een duidelijke inspraak hebben.

Wij geloven erin!

Is de slogan van de voorbereidende werkgroepen. De beide gemeenten zijn niet groot maar wel vitaal.  Juist het ‘dorpseigene’ zet tal van mensen steeds weer aan tot allerlei kerkenwerk. Tegelijk delen zij samen zorgen over de toekomst. De gemeenten vergrijzen en worden kleiner. Het wordt er niet gemakkelijker op om voldoende menskracht te vinden voor alle activiteiten.

Men heeft er geloof in dat  met een fusie  bereikt wordt dat de basis onder beide gemeenten wordt vergroot, er ruimte voor vernieuwing ontstaat die kan leiden tot groei en dat  tegelijk de motivatie voor de dorpen en de kerk levend gehouden wordt.

Kerken Spankeren Dieren en Laag-Soeren gaan samen

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen