De brandpreventieweken zijn begonnen

VELP – Woensdag bracht burgemeester Petra van Wingerden samen met brandweermannen René Bierman en Hans Verhoef van Brandweer Gelderland Midden een huisbezoek aan de 70 jarige heer Wim Oud wonende in Velp om voorlichting en adviezen te geven op het gebied van brandveiligheid.

Aan de keukentafel werden er verschillende zaken besproken zoals, de 3 minuten die men nodig heeft om te vluchten bij brand, zijn er rookmelders aanwezig in huis, en hoe goed bent u voorbereid op de gevaren. Tijdens dit gesprek aan tafel blijkt al snel dat dhr. Oud aardig op de hoogte is van de gevaren in huis en goed is voorbereid op het gesprek.
r5b8tkmexjbq68x27zvdyg1fh
Burgemeester Petra van Wingerden geeft aan: “Wij komen hier ook niet om u bang te maken.” Wim Oud reageert adequaat en zegt: “U moet van goede huize komen als u dat voor elkaar wilt krijgen.” En dat blijkt, de heer Oud komt, als adviseur van het project “mijn huis, mijn toekomst”, regelmatig bij oudere mensen thuis en ziet dat er veel kan veranderen en verbeteren op gebied van brandpreventie. 
Eerder heeft hij een voorlichtingsavond van de brandweer bijgewoond op Nieuw-Schoonoord en daar heeft hij veel kennis opgedaan en zoals nu blijkt, onthouden en toegepast. Bij de rondgang door zijn huis komt aan de orde dat meneer goed voorbereid is op mogelijk gevaar, hij heeft een vlucht route in zijn hoofd, en een alternatieve optie bekeken, zoals een raam op de logeerkamer dat uitkomt op een afdak.
xma6fyzd3c02vvjcpoalvix7k
Op de vraag of hij deze route ook besproken heeft met zijn vrouw en logees moet hij toegeven dat dit nog te weinig gedaan is, mijnheer Oud geeft aan dit zeker te gaan doen. Over de plaats van de rookmelder wordt een advies gegeven door de brandweer deze een meter te verplaatsen, op die afstand heeft de melder meer kans om rook op te vangen en eerder een melding af te geven. 
Uiteindelijk zijn Wim Oud en Petra van Wingerden geblinddoekt vanuit de slaapkamer het huis uit gevlucht nadat de rookmelder was ingeschakeld. Dit gebeurde zorgvuldig en onder toeziend oog van de brandweer. Er werd een keurige vluchttijd behaald, wetende dat dit in rust gebeurde, zonder rook en paniek.
swm2658mv698nehkv453g0cu4
Hoewel deze mijnheer best goed op de hoogte bleek en bewust bezig is met de gevaren in huis is dit  een zeer zinvolle en nuttige bijeenkomst geweest. Uit onderzoek blijkt namelijk dat, in de toekomst, gezien de toenemende vergrijzing, het aantal slachtoffers onder ouderen fors zal toenemen. Een zorgwekkende ontwikkeling en daardoor zeker een punt van aandacht waarbij dit soort bezoeken en informatiebijeenkomsten belangrijk zijn.
Nog enkele tips: 
  • Zet op een batterij een datum waarop deze geplaatst is in de rookmelder, zo kunt u altijd nakijken wanneer deze geplaatst is en deze vervangen dient te worden.
  • Sluit bij brand de deuren van de ruimtes die u verlaat om rookverspreiding te voorkomen.
  • Verlaat de keuken niet tijdens het koken ook niet bij inductie koken.
  • Wanneer u de voordeur gesloten houdt zorg dan dat de sleutel binnen handbereik ligt om deze snel van binnenuit te openen.
  • Bespreek de eventuele vluchtwegen, oefen het eens, ook met uw logees, bijvoorbeeld met uw (klein)kinderen. 
  • Voor meer inlichtingen kunt u altijd terecht bij de brandweer of kijk eens op
    http://www.brandweer.nl/
    hierop vindt u een schat van informatie over allerlei onderwerpen.
ovhoppicnn4waosv8bk5bkue7
Kijk voor een eerdere publicatie over deze actie op:
Meer over veiligheid in huis:
Op zaterdag 11 oktober is er een veiligheidsmarkt bij ROCA12, georganiseerd door de politie, gemeente Rheden en in samenwerking met brandweer en anderen, over veiligheid in en rond het huis. Zie:
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/20140930/Veiligheidsmarkt-voor-Jong-en-Oud
 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen