Keukentafelgesprek met burgemeester, brandweer en oudere over brandveiligheid

Foto:

RHEDEN/VELP – Burgemeester Petra van Wingerden gaat woensdagochtend 1 oktober met de twee brandweermannen op bezoek bij een oudere inwoner in Velp. De burgemeester, verantwoordelijk voor veiligheid in zijn gemeente, doet hiermee een aftrap voor de Nationale Brandpreventieweken 2014 waarin aandacht wordt gevraagd voor brandveiligheid en vluchten bij brand. 

Die dag bezoekt de burgemeester een zelfstandig wonende oudere man om te kijken hoe veilig hij woont en om samen te ervaren hoe vluchten gaat bij brand. De burgemeester laat hiermee zien dat brandveiligheid hoog in het vaandel staat in de gemeente. De burgemeester zal met de brandweer kijken naar onder meer rookmelders, onveilig gebruik van elektriciteitskabels, roken en de vluchtroute; is deze vrij van obstakels. Als het brand in een woning heb je 3 minuten om te vluchten!
De man zal tijdens dit keukentafelgesprek informatie en tips krijgen over de veiligheid in huis en je moet handelen bij brand. Tevens zal er een poging gedaan worden om geblinddoekt het huis te verlaten. 

Vluchten moet je oefenen
De Nationale Brandpreventieweken staan dit jaar in het teken van Vluchten moet je oefenen! De Brandweer en de Brandwondenstichting (initiatiefnemer van de brandpreventieweken) richten zich specifiek op de thuiswonende ouderen. Deze doelgroep is sterk groeiend en loopt ook het meeste risico om slachtoffer te worden van een woningbrand. 
Toename slachtoffers
Cijfers van de Brandweeracademie tonen dit aan. In 2013 zijn 45 personen omgekomen bij een woningbrand, onder hen waren 13 ouderen. Door overheidsbeleid blijven senioren zo lang mogelijk thuis wonen. Als dat doorzet is de inschatting van de Brandweeracademie dat het aantal branddoden toeneemt tot 2030 met 19% en onder 65-plussers met  80%. Dus als er niets verandert, betekent dat per definitie meer doden bij brand. 
Belangrijke oorzaken van brand bij ouderen thuis zijn vlam in de pan, roken en elektriciteit. Ook het gedrag (vergeetachtigheid) bij brand en de beperkte mobiliteit bij vluchten zijn een belangrijk oorzaak van fatale branden. 
16 gemeenten
In de hele regio Gelderland-Midden gaat de brandweer op woensdag 1 oktober met de burgemeesters van 16 gemeenten op pad om de brandveiligheid bij zelfstandig wonende senioren onder de aandacht te brengen. 
Elke woensdag in de maand oktober, de Nationale Brandpreventieweken, zal ergens in de regio een activiteit plaatsvinden om de bewustwording van brandveiligheid bij ouderen te vergroten. 
Hoofd Risicobeheersing van Brandweer Gelderland-Midden Robert Polman juicht de verschillende acties toe: “Op deze manier vragen we extra aandacht voor brandveiligheid voor ouderen die nog zelfstandig wonen. Het is een groeiende groep waar aandacht voor moet zijn, want de mobiliteit wordt minder als je ouder wordt en iemand is dan vaak minder zelfredzaam.”
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen