De voormalige SS-sporthal in Ellecom heeft een nieuwe eigenaar

Foto: rheden.nieuws.nl

ELLECOM – Green Real Estate, tevens eigenaar van het naastgelegen Fletcher Hotel Avegoor, nam de sporthal 7 jaar geleden over. Het gebouw was zwaar verwaarloosd en het idee was om de cultuurhistorische waarde te cultiveren en door herbestemmen een nieuwe functie te geven aan het object.

In de afgelopen 20 jaar stond de hal grotendeels leeg. Om het pand te behouden, heeft de gemeente subsidie aangevraagd bij de provincie voor het cascoherstel van onder andere de rieten kap in 2017. Green restaureerde de rieten kap, saneerde de grond en legde nieuwe bestrating aan. Daarvoor heeft de provincie 350.000 euro beschikbaar gesteld.

Green Real Estate draagt nu de turnhal (1943) over aan BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van erfgoed. Green is aandeelhouder van BOEi dus blijft zo indirect eigenaar en kan het object in volle aandacht van BOEi een nieuw leven tegemoet zien.

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “BOEi is al sinds 2005 af en aan betrokken bij het gebouw. De Turnhal is net als veel andere monumentale gebouwen lastig te herbestemmen. Dat ligt aan het type gebouw, de gevoeligheid rond bepaalde gebouwen, zeker dit gebouw”.

BOEi wil eerst een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek verrichten, waarbij de kernkwaliteiten van het gebouw vast te stellen. De beladen geschiedenis van het gebouw staat daarbij centraal. Zo zijn Joodse dwangarbeiders ingezet voor de aanleg van het sportterrein, het dempen en droogleggen en het grondwerk van het terrein voor de bouw van de sporthal. Uitgangspunt voor de herstemming is de hal ook als open ruimte, beleefbaar te houden.

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, wil de fascinatie voor betekenisvolle plekken delen door het doorgeven van haar verhalen en het voor iedereen beleefbaar maken door er maatschappelijke betekenis aan te geven.

Mooi nieuws

Marc Budel wethouder Erfgoed: “We hebben als gemeente altijd hard achter de schermen gewerkt aan de instandhouding van deze bijzondere hal. Het is een uniek gebouw dat de Tweede Wereldoorlog erg tastbaar maakt door het trieste verhaal van Avegoor in combinatie ook met de overweldigende ruimte. Dat merk je ook altijd als je met mensen in de hal bent, mensen worden er haast letterlijk door ‘overvallen’, daarom is de instandhouding van die ruimte ook zo belangrijk.

Overigens zijn er ook mensen met leuke herinneringen aan de hal uit de naoorlogse tijd, dat het een vakantiekamp was bijvoorbeeld. Met BOEi krijgt de hal een fantastische eigenaar omdat bij hen het erfgoed centraal staat. Daarmee is de zoektocht naar een nieuwe functie nog niet ten einde maar zijn we wel verzekerd van een eigenaar die er hoe dan ook voor zal zorgen dat de hal behouden blijft. Gecombineerd met het feit dat de vorige eigenaar, tevens eigenaar van Avegoor als aandeelhouder van Boei betrokken blijft, is dat erg mooi nieuws voor het Rhedens erfgoed in het algemeen en voor de inwoners van Ellecom in het bijzonder.”

Lees ook:

ss-sporthal 2018
sporthal Ellecom 2018

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen