Kunstenaar Floris Wolvetang zet je aan het denken

Foto: 20-op-een-REI

REGIO – We ontmoeten de kunstenaar Floris Wolvetang in de kelder van SG Het Rhedens in Dieren, waar hij lesgeeft in de beeldende vakken. Hier in de fietsenstalling is hij bezig met het vervaardigen van een kunstwerk dat bedoeld is voor de kunstwandelroute 20 op een Rei in Doetinchem.

20 op een Rei is ontstaan met het 20-jarig jubileum van kunstenaarsnetwerk ‘Het Web’ in Doetinchem. Twintig kunstenaars krijgen een buis van twee meter lang en eenendertig centimeter doorsnee. Met deze buis zijn ze helemaal vrij om te doen wat ze willen.

Macht, hebzucht en ego

Floris Wolvetang doet voor de derde keer op rij mee. Het was zijn bedoeling om een vervolg te maken op zijn twee eerdere verbeeldingen van ‘groei’ en ‘bloei’. Nu de wereld ineens geconfronteerd wordt met een situatie waarin één persoon zijn eigen gang gaat op het wereldtoneel, greep Floris zijn kans om het over een andere boeg te gooien. ‘Grondstoffen zijn vaak een oorzaak van conflict. Net als dat de drie woorden: macht, geld en ego ten grondslag liggen aan veel conflicten’, aldus Floris. ‘De geschiedenisboeken staan er vol mee.

In Oekraïne is dit momenteel behoorlijk zichtbaar, maar hoe zit dit bij onszelf?’, vraagt Floris zich mijmerend af. ‘In het gezin, in het bedrijf of bij de instelling waar je werkt. Of wanneer je het breder trekt, in je eigen dorp, de gemeente of in je stad. Komen we niet overal in aanraking met mensen die zich voornamelijk op deze drie punten richten?’

Floris laat een stilte vallen en vervolgt dan: ‘Zei Gandhi niet ooit: ‘Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht?’’ Het beeld van de kunstenaar gaat over de keuze die iedereen zelf kan maken: delen of stelen? Het kunstwerk van Floris probeert uit te beelden dat het streven naar macht, hebzucht en ego uiteindelijk leidt tot ongeluk, verdriet en verwoesting op kleine of grote schaal. Vanaf 24 juni tot oktober kunt u zelf komen kijken of hem dat gelukt is.

Praktische informatie
Van 24 juni tot 1 november 2022 zijn ruim 20 kunstwerken te zien op de buitenrand, de voormalige stadswallen, van het oude stadscentrum in Doetinchem met zijn typische eivormige plattegrond.

De opening zal vrijdagavond 24 juni om 19.30 uur door wethouder Hans Dales op het Catharineplein (doorgang Lyceumkwartier in de Burg. V. Nispenstraat) worden verricht waarna de route gezamenlijk wordt gewandeld en de kunstenaars een toelichting op hun werk geven. Een ieder is vanaf 19.00 welkom.

Op de foto: Floris Wolvetang werkend aan zijn kunstwerk in de kelder van SG Het Rhedens in Dieren.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen