Wereldvismigratiedag 21 mei: Rondleidingen in vispassage Doesburg

Foto: Wereldvismigratiedag 202

DOESBURG – Wil je vissen vijf meter omhoog zien zwemmen? De grootste vispassage van Nederland staat in Doesburg en is tijdens Wereldvismigratiedag 2022 op zaterdag 21 mei geopend voor jong en oud. Tussen 13:00 en 17:00 uur kunnen bezoekers terecht voor rondleidingen.

In de week voorafgaand aan Wereldvismigratiedag en op de dag zelf zijn er in Filmhuis Doesburg voorstellingen van de nieuwe natuurfilm ‘Nederland onder water’ die momenteel in de landelijke bioscopen draait.

Wereldvismigratiedag is meteen de nieuwe start van de gratis rondleidingen in de vispassage voor het komende jaar. De rondleidingen waren vanwege de corona-maatregelen de afgelopen twee jaar niet mogelijk. De vispassage heeft een prachtige ondergrondse bezoekersruimte. Vanuit die ruimte kan iedereen de vissen door de vispassage zien zwemmen! De bezoekersruimte is onder begeleiding toegankelijk. Bezoekers kunnen zich hiervoor aanmelden bij de VVV Doesburg via de website https://www.bezoek-doesburg.nl/ .

Vispassage van vijf meter

De vispassage ligt in de monding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel. Deze vispassage is bijzonder vanwege het grote hoogteverschil, oplopend tot vijf meter, in combinatie met een grote variatie in waterstanden in de Gelderse IJssel. Waterschap Rijn en IJssel heeft deze aangelegd, zodat vissen ongehinderd in de Oude IJssel tot in Duitsland kunnen zwemmen. Dat is belangrijk omdat vissen dan hun paaigebied kunnen bereiken om zich voort te planten.

De vispassage werkt!

Uit monitoring in het afgelopen jaar blijkt dat 18 verschillende vissoorten gebruik maken van de vispassage bij Doesburg. Op het hoogtepunt van het paaiseizoen in april maken zo’n 600 vissen per etmaal gebruik van de passage. De passage blijkt toegankelijk voor alle lengten: de lengte van de vis varieerde van 2 tot 88 cm. Het meest bijzonder is dat de rivierprik en (jonge) aal nu weer in de Oude IJssel zwemmen. Door de vispassage kunnen deze soorten stroomopwaarts trekken om te paaien. Stroomopwaarts in de rivier zijn nog 20 stuwen vispasseerbaar gemaakt.

Filmvoorstellingen ‘Nederland onder water’ in Doesburg

In de natuurfilm ‘Nederland onder water’ zie je hoofdrolspelers die normaliter verborgen zijn, omdat ze onder water leven. De kijker maakt een ontdekkingsreis door rivieren, sloten en beken en ontmoet verrassende onderwaterbewoners in een adembenemend mooie wereld. Kleine bewoners en grootse verhalen in een herkenbaar Nederlands decor.

Voorstellingen zijn er op 16, 17, 19 mei om 20:00 uur en op 21 mei om 14:00 uur. De voorstellingen worden gratis aangeboden. Kaartjes zijn te reserveren bij Filmhuis Doesburg via https://www.filmhuis-doesburg.nl/ en beschikbaar zolang de voorraad strekt. De voorstellingen worden mogelijk gemaakt door Waterschap Rijn en IJssel, Filmhuis Doesburg en VVV Doesburg.

Nederland onder water - Wereldvismigratiedag 2022

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen