Weggeefkastjes, je vindt ze in vele soorten en maten

Foto: Foter

Je ziet ze tegenwoordig op veel locaties, in iemands voortuin, langs de weg of in een buurthuis. Een mini-bieb, een buurtkastje, een stekjeskast, of een ruilkastje.

De Mini-bieb

Dat lezen belangrijk is, dat is algemeen bekend. Het vergroot je fantasie en de woordenschat. Maar het maakt een mens ook gelukkiger. Een goed boek is als een goedkope vakantie. Je bent even helemaal in een andere wereld.

Alleen lezen kan ook duur zijn. Een nieuw boek kost al gauw tussen de tien en twintig euro. Sommige boeken zijn zelfs nog duurder. En dan heb je natuurlijk een bibliotheek waar je terecht kunt, maar niet elk dorp heeft een eigen bieb. En dan is het dus maar de vraag of je daar kunt komen.

Daarom zijn die mini-biebjes zo handig, leuk en fijn. Gewoon in de buurt een zwerfboekenstation. Je haalt er een boek vandaan en je kunt er ook boeken achterlaten. Zo kun je steeds weer nieuwe boeken lezen zonder dat het je ook maar iets kost.

Buurtkastje

Ook zijn er kastjes waar boeken juist niet welkom zijn. Deze kastjes hebben als doel om etenswaren en huishoudelijke producten weg te geven. In Dieren en dorp Rheden staan enkele buurtkastjes waarin voedsel staat maar ook bijvoorbeeld maandverband en schoonmaakmiddelen. Deze kastjes worden gevuld door bewoners maar ook door sponsoring van ondernemers.

Deze staan in Dieren aan de Van der Duyn van Maasdamstraat 64, Fazantlaan 161, Berkenhof 28, Ontmoetingskerk aan de kant van de Domeinlaan.

Kijk eens bij de groep van ‘T Dierense buurtkastje: https://www.facebook.com/groups/214707397418979

Deelkastjes, enkele voorbeelden:

  • In de Nieuwstraat in Velp staat een kastje met stekjes. Hier kun je een plantje ruilen of tegen een kleine betaling een nieuw plantje halen.
  • Op de Arnhemseweg 111 in Rheden bevindt zich een minibieb, met een kindersectie.
  • Boekenkast 66b ‘Inhoud boven vorm’ en hij staat in de Groenestraat in Rheden, voor nummer 64

stekjes-ruil-kast

Kortom, ga eens wandelen of stap op de fiets en kijk goed om je heen.

De beheerders van zulke kastjes hebben allemaal een positief doel, namelijk; delen, gunnen, ruilen en het gratis beschikbaar stellen van allerlei producten.

Maak daar geen misbruik van. Neem mee wat je ook echt kunt gebruiken. Ruilen is ruilen en niet gewoon meenemen. Ook zijn er kastjes waarbij je maximaal 3 producten mee mag nemen per keer en sluit het kastje weer goed af.

Geen afvalbak

Helaas gaat het ook wel eens mis. Enkele kastjes zijn reeds vernield en sommige eigenaren zijn gestopt omdat ze afval vonden in of naast hun kast. Hoewel in de meeste kastjes tweedehands spullen aangeboden en geplaatst mogen worden is het niet de bedoeling dat bijvoorbeeld boeken kapot zijn, speelgoed vies is,  eten over de datum, en aangebroken verpakkingen. En bevroren voedsel in een niet gekoelde kast is behalve niet fris ook nog gevaarlijk. Niet doen dus.

Tot slot: ga uit van de goedheid van de mens en geniet ervan!

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen