Enquête: brandweer heeft moeite om vrijwilligers te vinden

Foto:

REGIO – Een meerderheid van de Nederlandse brandweerkorpsen vindt dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te werven. Dat blijkt uit een enquête die het Veiligheidsberaad liet uitvoeren onder ruim 6100 brandweerlieden. Bijna 40% geeft aan dat er niet genoeg vrijwilligers gevonden kunnen worden in de eigen regio.

Nieuwe eisen

Een van de ontwikkelingen die volgens de enquête voor onzekerheid zorgen bij brandweermensen, is dat vrijwilligers met nieuwe eisen te maken krijgen door Europese regelgeving. Daardoor moeten ze in sommige gevallen een parttime-dienstverband aangaan, willen ze bepaalde werkzaamheden blijven verrichten. Vrijwillige brandweerkrachten kunnen bijvoorbeeld niet meer verplicht worden op de kazerne te slapen. Ook zouden vrijwilligers maximaal één specialisme mogen hebben. Belangenorganisaties hebben gewaarschuwd dat er daardoor vrijwilligers dreigen weg te vallen. In het onderzoek geeft iets minder dan 50 procent aan zich door deze zogeheten taakdifferentiatie onzeker te voelen over de toekomst. Met name vrijwilligers zeggen daarmee bezig te zijn. Ook geeft ongeveer de helft aan dat het wat hen betreft niet mogelijk is dit plan toe te passen op hun post.

Bezuinigingen

In tegenstelling tot een eerdere enquête van vakbonden en de SP, geeft in dit onderzoek een minderheid (12 procent) aan zich zorgen te maken over bezuinigingen. De bonden en de SP stelden juist vast dat er grote zorgen zijn over hervormingen en bezuinigingsrondes bij de brandweer en de gevolgen die dat heeft voor de brandveiligheid. Het Veiligheidsberaad geeft desgevraagd aan dat het dossier rond de vrijwillige brandweertaken “in rustiger vaarwater is gekomen”. Er wordt volgens een woordvoerder aan “een minder vergaand plan” gewerkt waarin vrijwilligers alleen oproepdiensten en verplicht verblijf op de kazerne niet meer voor hun rekening mogen nemen. “Hiervoor is veel draagvlak onder brandweermensen zelf, en ook de vakorganisatie, burgemeesters en politiek”, verklaart het beraad.

Brandweer Gelderland Midden

Brandweer Gelderland-Midden is onderdeel van Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). VGGM werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week aan publieke veiligheid en gezondheid. VGGM is een complete hulpverleningsorganisatie, waarin de brandweer, ambulancezorg, GGD en Veilig Thuis werken aan veiligheid en gezondheid. Samen staan ze klaar voor de ruim 690.000 inwoners uit 15 gemeenten. VGGM is dé wettelijk aangewezen hulporganisatie voor brandweer, volksgezondheid en rampen: professioneel, daadkrachtig en multidisciplinair. De brandweer houden zich bezig met het bestrijden van brand en het voorkomen daarvan. Dit doen we met 41 brandweerposten verspreid over de hele regio. VGGM werkt in opdracht van de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.

Brandweer Gelderland-Midden zoekt enthousiaste vrijwilligers (m/v) die het korps komen versterken. Vrijwilligers die actief bijdragen aan de veiligheid van de directe omgeving. Vrijwilligers die samen een team vormen waarop je kunt bouwen. Want: collegialiteit staat bij hen hoog in het vaandel. Samen sta je klaar voor brandbestrijding en hulpverlenende taken. De fysieke inspanning is afwisselend en uitdagend. Veilig handelen tijdens het werk staat hoog op de agenda. De sociale omgeving is open en warm. En de burger waardeert hulp van de brandweer zeer!

Iets voor jou? Brandweerman of brandweervrouw worden? Klik dan hier!

Bron: Nieuws.nl/ANP, Brandweer.nl

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen