Wereldprimeur: elektrische fiets draadloos opladen met een stoeptegel

Foto: oplaadbare.e-bikes.image001-10

Een elektrische fiets draadloos opladen via een stoeptegel. Geen gedoe met snoeren, gewoon de fiets op een speciale stoeptegel zetten en laden maar.

Toekomstmuziek? Niet in Arnhem. Op donderdag 27 oktober, gaan ze een systeem voor het draadloos opladen van elektrische fietsen officieel in gebruik nemen.

Systeem voor draadloos opladen van elektrische fietsen

Draadloos opladen ken je van de elektrische tandenborstel of mobiele telefoon, maar voor fietsen bestond dit nog niet, nergens ter wereld. Dat wil zeggen: er wordt zo her en der onderzoek naar gedaan, maar dit is het eerste systeem dat nu in de openbare ruimte wordt toegepast.

Hoe het werkt

Het werkt simpel. Je zet de elektrische fiets met speciale standaard op een speciale stoeptegel en voilà: er wordt geladen. Bij andere elektrische deelfietsen moet je een snoer inpluggen of rijdt er iemand de hele dag rond om lege batterijen te vervangen door volle. Dat is hier niet nodig: altijd een volle batterij en geen gedoe met snoeren die defect raken.

draadloos opladen
oplaadtegel

Inductie

De tegel laadt via ‘inductie’. Er zijn dus geen aanraakbare delen die onder stroom staan. Sneeuw, regen, hagel, allemaal geen probleem. En de gemeente hoeft ook geen paaltjes of ander meubilair aan te leggen. Alleen een vak op straat en wat laadtegels erin.
De gemeente ziet dit soort deelfietssystemen vooral als oplossing voor gebruikers van het OV, om het laatste stukje in Arnhem te fietsen. Want zodra je buiten het centrum komt, wordt het hier nogal heuvelachtig en dan is elektrische ondersteuning erg welkom. We kiezen als stad dan specifiek voor deelfietssystemen met ‘hubs’ zodat je niet overal door de stad deelfietsen op de stoep geparkeerd ziet. En door met hubs te werken weten gebruikers ook altijd waar ze moeten zijn. We hebben in Arnhem nu vijf van die hubs, altijd in de buurt van OV-knoop punten, met in totaal iets van dertig deelfietsen. Dit is de eerste hub waar dat draadloos opladen is.

Waar en Wanneer

We nemen de laadlocatie in gebruik op donderdag 27 oktober, ongeveer van 10.30-12.30 uur. Om 10.30 zijn we bij de hub voor elektrische deelfietsen, in Arnhem natuurlijk, bij de kruising van de Amsterdamseweg met de Bouriciusstraat. Er is iemand aanwezig van de ontwikkelaar van de laadtegel (TILER, een startup uit de TU Delft), van de deelfietsen (Bondi, een Arnhemse startup) en de wethouder duurzame mobiliteit (Nermina Kundić) is er. Ter plekke kunnen dus mensen uitleggen hoe ’t werkt. Ook zijn er inwoners die gebruik maken van dit systeem en die dus over hun ervaringen kunnen vertellen.

Als afsluiting van de opening

Vervolgens fietsen we een stukje naar een café vlakbij waar we even koffie of thee kunnen drinken en waar je met de diverse betrokkenen kunt spreken. Heb je geen fiets? Geen nood: het café is op een steenworp afstand, op nog geen tien minuten wandelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen