Geen macht, maar wel pracht in Spankeren

SPANKEREN – In Spankeren was afgelopen weekend de Petruskerk geopend voor publiek. Hier was echter geen aandacht voor het landelijke thema “macht en pracht”, er werd echter wel op ingehaakt. De meeste aandacht ging uit naar: “2013 Jaar van de Boerderij”.

In de kerk uit de 11e eeuw (schip in 1804 herbouwd) was een foto expositie te zien over de Spankerense boerderijen, samengesteld door Jan Burgers van de belangenvereniging Spankeren. Burgers is een kenner tot en met. Er waren foto’s te zien van vroeger en van nu. De laatsten werden gemaakt door de Spankerense fotograaf Wim Schrader. Een goed idee, niet alleen het verleden laten zien, maar ook het heden. Alle foto’s waren goed van informatie voorzien. Er is ook een route uitgezet langs de betreffende boerderijen. Met behulp van een brochure kan men dan de boerderijen vinden en meestal alleen vanaf de weg bekijken.
jargnm7bqamw0tod4laczt0t1
Foto expositie in de Petruskerk
De Marke
Behalve de expositie was er een stand ingericht van de Stichting Historisch Onderzoek Zuid-Oost Veluwezoom. Deze heeft als doel het bevorderen van onderzoek naar de geschiedenis , in het bijzonder die van het grondgebied van de gemeenten Rheden en Brummen en werkt samen met de Oudheidkundige Vereniging “De Marke”. De organisatie geeft zo nu en dan een boek uit. Zo was er destijds één met als titel “Zou Petrus tevreden zijn? (Kroniek van dorpskerk van Spankeren)” en een uitgave over Herberg “De Luchte” in Spankeren. 
mn49lzuklm60vzu9ih6okqj3w
Nieuw boek in aantocht
Nieuwe uitgave
Men zit echter niet stil en na jaren van onderzoek naar de geschiedenis van de marken van Ellecom, Dieren en Spankeren geeft men hierover een boek uit. De schrijver dezes is de heer Tom Elzebroek. Op 15 november 2013 a.s. zal hij in de Petruskerk te Spankeren zijn nieuwste werk presenteren.
Bijdrage en foto’s: Peter de Waard

Op de hoogte
blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik
HIER en druk op
“Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via
@HetRhedenNieuws

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de
nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen