Aangrijpende podcast Omroep Gelderland over de dood van Maja Bradarić 

Foto:

REGIO – Het was één van de meest geruchtmakende moorden aan het begin van deze eeuw: de moord op de zestienjarige scholiere Maja Bradarić uit Nijmegen die door haar beste vrienden werd gewurgd en in brand gestoken.

Verslaggeefster Annemieke Schakelaar van Omroep Gelderland volgde deze zaak vanaf het begin en schetst in de korte podcastserie Maja Bradarić, voor altijd zestien hoe de gevolgen van deze gruwelijke en onbegrijpelijk moord na twintig jaar nog steeds nadreunen.

Schoolvriendinnen

Voor de podcast sprak Annemieke Schakelaar met meerdere (school)vriendinnen van Maja en schrok van wat zij vertelden: “Pas toen ik een jaar of 24 was, ging het beter met me”,  vertelt één van de vriendinnen. “Ik heb zelf geen kinderwens en misschien speelt daarbij wel mee dat áls je een kind hebt, je dat kunt verliezen. Ik heb gezien hoe heftig dat kan zijn.”

Ook politierechercheurs zijn deze zaak nooit vergeten. Als zij met Annemieke weer bij het graf van Maja staan, komen er veel herinneringen boven. “We hebben kunnen voorkomen dat de daders zelf nog een beertje bij Maja in de kist hebben gelegd.”

Annemieke Schakelaar praat verder met de afdelingsleider en een mentor van de middelbare school waar niet alleen Maja op zat, maar ook één van de daders, een hartsvriendin van Maja. “De menigte week uiteen toen zij weer op school verscheen,” zegt de mentor.

Tienerkamer

De moord maakte veel los in Nederland, maar bij niemand kwam het zo hard aan als bij de ouders van Maja die hun enige kind verloren. Ze gaan al 20 jaar élke dag naar haar graf. Haar moeder nog altijd in het zwart. Annemieke heeft al die tijd contact gehouden met de ouders. Voor de microfoon hun verhaal doen, willen ze niet meer, maar ze gaan wel samen met Annemieke naar de plek waar het lichaam van Maja in brand is gestoken en naar haar tienerkamer die er nog net zo bijligt als de dag dat Maja daar vertrok.

De verhalen, die afgewisseld worden met archieffragmenten, maken duidelijk waarom déze moord zoveel losmaakte. Maar tussen de verdrietige verhalen komt ook iets moois naar boven…

Hoe te beluisteren?

De driedelige podcastserie Maja Bradarić, voor altijd zestien is te beluisteren via gld.nl/podcasts, de Omroep Gelderland app, Spotify, Google podcasts en Apple podcasts.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen