Blaasmuziekfeest Isseltaler Musikanten in Rozendaal

Foto:

ROZENDAAL – Op zaterdag 2 november 2013 zorgen de Isseltaler Musikanten voor een muzikaal spektakel Rozendaal. Zij hebben hiervoor speciaal de Drie Donken Blaaskapel uit het Brabantse Den Dungen uitgenodigd. Beide orkesten zullen zowel afzonderlijk als gezamenlijk een avond vol Böhmische en Moravische blaasmuziek presenteren.  Het is nu ook mogelijk online kaarten te kopen. 

Beide orkesten behoren tot de top van wat Nederland op het gebied van blaasmuziek te bieden heeft. Waar de Isseltaler Musikanten gespecialiseerd zijn in de Böhmische Egerländermuziek, is de Drie Donken Blaaskapel als geen ander thuis in de Moravische muziek. Kenmerkend voor deze blaasmuziekstijl is het vrij vlotte, maar vooral krachtige karakter geënt op het drinklied. 
Door het gebruik van dansliederen met een opzwepend karakter, dat onder andere voortkomt uit het vaak vrij hoge speeltempo en de accentverschuivingen, ontstaat verplaatsing van het ritme. Door de invloed van de Slavische muziek wordt door Moravische muzikanten een interpretatie aan de genoteerde muziek gegeven die wordt gekenmerkt door de al genoemde accentverschuivingen, maar ook door het soms iets zwaarder aanzetten en dan weer aanbinden van verschillende tonen. 
Kenmerkend voor de Böhmische stijl van de Isseltaler Musikanten is de wat rustiger speelstijl ten opzichte van de Moravische stijl, hetgeen zich bij een polka uit in een over het algemeen wat langzamer en gemoedelijker speeltempo. Het karakter is rustig en gedragen, soms zelfs statig. Naast deze karaktereigenschappen heeft deze stijl toch regelmatig veel pit in zich, hetgeen voortvloeit uit de cultuurvermenging van de geïmmigreerde Duitsers en de autochtone Tsjechen. De typisch Tsjechische muzikale accenten worden over het algemeen wat minder benadrukt dan in de meer Slavische stijl van de Moravische muzikanten.
driedonkblaask
De ‘Isseltaler Musikanten’ werden ruim 35 jaar geleden opgericht aan de boorden van de IJssel in de gemeente Rheden. Het regionale orkest bestaat uit 22 muzikanten en voor Nederlandse begrippen brengt het ensemble Egerländerblaasmuziek op topniveau. De afgelopen jaren heeft het orkest veel successen op haar naam geschreven. Veel van de titels die de afgelopen 35 jaren op het programma hebben gestaan, zijn afkomstig van Ernst Mosch. Dirigent Bennie ter Heide treedt met het orkest dan ook met regelmaat in de voetsporen van Ernst Mosch, de peetvader van de Egerländerblaasmuziek. 
Eind 2012 heeft het orkest de vijfde cd uitgebracht. Op de cd staat een weergave van 35 jaar Egerländermuziek door de Isseltaler Musikanten.
Het concert vindt plaats in Het Rhedens, Kleiberglaan 1 te Rozendaal en begint om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.00 uur. De toegangskaarten à € 10,00 voor dit concert zijn voor aanvang aan de zaal verkrijgbaar maar kunnen ook telefonisch of per e-mail gereserveerd worden: (026) 382 02 45 / [email protected]
Vanaf nu dus ook kaartverkoop online, klik HIER voor de link. 

Op de hoogte
blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik
HIER en druk op
“Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via
@HetRhedenNieuws

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de
nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen