Natuur boven alles in voormalig zwembad Beekhuizen

VELP – In januari 2013 is het startsein gegeven voor een renovatieproject van het voormalige zwembad Beekhuizen in Velp. Een zwembad komt er niet terug, wel ecologische woningbouw. De toekomstige bewoners gaan zich inzetten voor een bijzonder stukje natuur dat zich momenteel ontwikkeld. Zondag 6 oktober werd een open dag gehouden.

Op het terrein worden zes wooneenheden gerealiseerd. De toekomstige bewoners moeten zich, naast hun dagelijkse bezigheden, ook inzetten voor het beheer en onderhoud van het terrein. De verbouwing wordt ecologisch verbouwd, er wordt zoveel mogelijk materiaal hergebruikt en er wordt onder meer gebruik gemaakt van stro en leem. De oorspronkelijke inrichting van het terrein en de bebouwing blijft zoals deze is.
w7w2r3o6id2703tgw60jy4g3w
Alleen het zwembad is geen zwembad meer. Sinds de sluiting eind jaren tachtig is in de verschillende baden een bijzonder stukje natuur ontstaan. Deze ontwikkeling is nadien door niemand verstoord. Bijzonder is dat de ringslang het zwembad heeft ontdekt en het complex gebruikt als broed- en overwinteringsplaats. In het bad leven onder meer nog salamanders en geelgerande watertorren. 
Door het bijzondere natuurbeheer (o.a. maken van houtwallen) ontwikkelen zich biotopen voor veel insekten en vogels. Schapen begrazen een gedeelte van het terrein. Een deel van het terrein is vrij toegankelijk voor het publiek. Afhankelijk van de werkzaamheden en rustperiodes van de natuur wordt op zondagmiddagen het hek opengezet. Groepen (school-)kinderen en volwassenen worden regelmatig rondgeleid over het terrein.  
Nieuwsitem Omroep Gelderland 
Zwembad Beekhuizen werd in 1955 opgeleverd. Het bad kent, mede door de mooie ligging in Velp net tegen de bossen van Nationaal Park Veluwezoom, een rijke geschiedenis. Door de bouw van nieuwe zwembaden in de omgeving en de ontwikkeling van recreatieplas Rhederlaag nam in de jaren tachtig de belangstelling af. In 1988 werd het bad gesloten. Twaalf jaar later werden de gebouwen op het complex gekraakt, nadat het terrein en de bebouwing vele jaren werden verwaarloosd. 
Gemeente Rheden is deels eigenaar van het complex en neemt eind oktober een beslissing over toestemming voor voortgang van het project. Wanneer de gemeenteraad instemt van het project kan binnen afzienbare tijd begonnen worden met de renovatie. 
Kijk voor meer informatie over het project op de website:
http://broedplaats-beekhuizen.nl
of volg op Facebook/Broedplaats-Beekhuizen
Foto’s: Natuur op voormalig Zwembad Beekhuizen in Velp, 6 oktober 2013 (Rheden Nieuws)
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
lst68kqokhybcpqwnywr13j85
yqh07zgddib3l00dwtucxfu98
x202bs1rve3s2e91r9hfaka6t
mttj1mq1fk121mlmbws9ts9n2
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen