LEFGOZERS EN WAAGHALZEN GEZOCHT 

Foto:

RHEDEN – Wolven, witte wieven, rovers of aardedonkere bossen jagen ons sinds jaar en dag angst aan. Als je vroeger moest reizen, dan ging je met paard en wagen of te voet langs bospaden en landwegen. Buiten dorpen en steden was het helemaal donker. Je zag geen hand voor ogen en soms was je niet alleen op pad… 

Geen wonder dat mensen vroeger ’s avonds liever binnen bleven.  Is deze angst vandaag de dag nog reëel?  Kom het zelf onderzoeken. Het Nederlands Openluchtmuseum en Natuurmonumenten  organiseren op 14, 15 en 22 december themadagen over ‘Bangmakers van alle tijden’ en zoeken waaghalzen en lefgozers (M/J) tussen de 8 en 12 jaar die het aandurven om op 14 december a.s. de nacht door te brengen midden in de bossen van Nationaal Park Veluwezoom. We dwalen door de pikdonkere nacht en verbazen ons over onbekende geluiden van het bos. Voordat we onder de dekens kruipen, kijken we naar de sterren en luisteren naar verhalen bij de houtkachel in de tent. 
Wil je meedoen? 
Vertel waarom jij niet bang bent in het donker en wie weet word jij uitgekozen. Wees er snel bij want er is maar plaats voor vijf durfals. Ieder kind mag 1 ouder of begeleider meenemen. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/nachtindenatuur voor meer informatie en inschrijven. Reageer vóór 5 december!
Bangmakers van alle tijden
Wie niet wordt gekozen of wie net iets minder heldhaftig is komt naar de themadag Bangmakers van alle tijden op zondag 15 december van 10.00 tot 18.00 uur in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. 
Voor volwassenen: Agnes van den Berg houdt een lezing over ‘verborgen angst voor de natuur’. Als omgevingspsychologe deed zij onderzoek naar onze angst voor grote, kleine en vermeende dreigingen van de natuur. We zijn banger voor spinnen dan voor auto’s, maar haast onzichtbare teken vormen een groter gevaar voor onze gezondheid dan wolven. Waar komen onze angsten vandaan en hoe gaan we er mee? 
Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar: Moedige kinderen (ver)dwalen door het schemerige verlaten museumbos. Onderweg ontdekken ze allerlei ouderwetse ‘gevaren’ van het bos. Niet voor bangebroeken en angsthazen dus (zeker zijn van deelname? meld je aan).
Kijk voor het volledige programma en aanmelden: www.openluchtmuseum.nl . 
In het spoor van de wolf
Volgens Natuurmonumenten is het maar een kwestie van tijd voor de wolf weer voet zet op Nederlandse bodem. Maar moeten we vandaag de dag nog bang zijn voor de wolf? Op 15 december nemen boswachters van Natuurmonumenten  bezoekers mee op een tocht door het museum en vertellen over het leven van deze illustere rover (voor het hele gezin).  Op 22 december organiseert Natuurmonumenten vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden een vergelijkbare tocht.
Kijk voor het volledige programma en aanmelden op www.natuurmonumenten.nl
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen