Lous stelt voor: Voedselbank

Deze week zullen de meeste Nederlanders aan een kerstdiner zitten. Ze zullen net iets meer hebben uitgepakt dan op andere dagen. Een wat duurder stukje vlees, een lekker toetje. Voor de één vanzelfsprekend, voor de ander een onmogelijke taak. Meer dan één miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. Een aantal wat alleen maar groter wordt door de aanhoudende crisis. Zij moeten het, of het nou kerst is of niet, alleen doen met een voedselpakket die zij als noodoplossing wekelijks krijgen van de Voedselbank.

De voedselbank verstrekt tijdelijk gratis voedsel aan mensen die het ’t hardst nodig hebben. Dit zijn mensen die door een hulpverlener bij de Voedselbank zijn aangemeld. Ter indicatie: het gaat hier om mensen die rond moeten komen met ongeveer € 5,80 euro (berekend op basis van 1 persoon) of minder aan leefgeld per dag na aftrek van huur/hypotheek en verzekeringen.
Distributiecentrum Arnhem
In Arnhem aan de Bruningweg bevindt zich een regionaal distributiecentrum. Zij bedienen zowel 22 uitgiftepunten van de Voedselbank Arnhem als ook Voedselbanken in een regio die heel Gelderland en een stuk van Utrecht omvat. In onze regio zijn er maar liefst 900 gezinnen die een voedselpakket afnemen.
emkq77d4ql00r2zqkfci1o0c1
Het distributiecentrum aan de Bruningweg in Arnhem (Foto: Rheden Nieuws)
Ruim 350 vrijwilligers
De voedselbank werkt uitsluitend met vrijwilligers. Betty van den Akker is één van de ruim 350 vrijwilligers die de voedselbank telt. Betty, uit Velp, gaf les op het voortgezet onderwijs en is vijf jaar geleden met pensioen gegaan. Zij is toen meteen vrijwilliger geworden bij de Voedselbank. Betty geeft voorlichtingen op school en rondleidingen in het distributiecentrum. Daarnaast staat Betty, samen met twee andere vrijwilligers, iedere vrijdag op een uitgiftepunt in Arnhem.  “Het is heel concreet werk, je ziet meteen voor wie je het doet.” aldus Betty.
Bedrijven doneren voedsel
De voedselbank koopt geen voedsel, het aanbod van voedsel komt van bedrijven en supermarkt(ketens) uit het hele land. Dat zijn goede producten die om uiteenlopende redenen niet meer verkocht worden. Wij, als consument, zijn kennelijk erg verwend. Betty vertelt: ”Zo willen supermarkten bijvoorbeeld geen potten bruine bonen in hun schappen die zijn gescheurd, worteltjes in pot die net iets minder oranje zijn dan andere, of potten pindakaas met een buitenlands etiket.“ Een winkel kan of wil deze producten niet meer verkopen maar het voedsel is nog uitstekend. In plaats van het te vernietigen, wordt het gedoneerd aan de Voedselbank die het op haar beurt doorgeeft aan haar klanten. Je zou kunnen zeggen dat het voor de Voedselbank een groot voordeel is dat bedrijven zulke strenge eisen en regels hebben.
Voedselpakket
Een voedselpakket moet gezien worden als een aanvulling, mensen kunnen er niet een hele week van eten. Wat er in een voedselpakket zit hangt af van het voedsel dat de Voedselbank krijgt. Het distributiecentrum heeft een groot magazijn waar altijd wel een voorraad staat. Zodat ze, als ze niets krijgen, toch een pakket kunnen samenstellen. Voor zover mogelijk wordt er een verantwoord voedselpakket samengesteld volgens de ‘schijf van vijf’.
rw3d81jhiqfm5vnfedfoxmnei
Vrijwilligster Betty van de Akker in het magazijn van het distributiecentrum (Foto: Rheden Nieuws)
Privacy
Als vrijwilliger heb je te maken met een hoop protocollen. Zo mag een vrijwilliger niet op een uitgiftepunt staan in zijn of haar buurt. Het zou immers zo maar kunnen dat je een afnemer kent. De voedselbank probeert zoveel mogelijk de privacy van de afnemer te waarborgen, dat is ook de reden waarom niet bekend wordt gemaakt waar de uitgiftepunten zich bevinden.
Vrijwilliger geen hulpverlener
De mensen die een pakket komen afhalen zijn heel verschillend, net als de situaties waar zij zich in bevinden. Betty vertelt:  “Wij stellen ons niet op als hulpverlener, iemand die in aanmerking wil komen voor een voedselpakket moet aangemeld worden door een hulpverlener, zij krijgen dus al begeleiding van een professioneel  iemand. Het is dan ook niet aan ons om mensen te vragen naar hun situatie, maar er zijn natuurlijk wel mensen die het fijn vinden om hun verhaal te vertellen en dan bieden wij een luisterend oor. De koffie en thee staat bij ons altijd klaar. Als iemand mij vertelt dat hij of zij binnenkort een sollicitatiegesprek heeft, dan vraag ik de week erop bijvoorbeeld wel hoe het is gegaan.”
Hulp gevraagd
Wilt u, net als Betty, de Voedselbank een handje helpen? Dan kan dat. De Voedselbank is namelijk altijd op zoek naar vrijwilligers want er is elke week ongelofelijk veel te doen. Want voor er een pakket klaar is, moet er heel wat werk verricht worden.  Zo kunt u helpen met pallets laden en lossen, kratten inpakken of  helpen met het administratieve gedeelte. Er is altijd wel iets wat u kunt doen en het is aan u hoeveel tijd u er aan wil besteden. De Voedselbank is overigens ook altijd op zoek naar bedrijven die willen helpen met het leveren van voedsel. Kijk op de site www.voedselbankarnhem.nl  voor meer informatie of om uw aan te melden als vrijwilliger.
Een voorspoedig 2014
Laten we tijdens de komende feestdagen eens niet terugkijken op de vervelende en negatieve dingen van het afgelopen jaar, maar laten we dankbaar zijn voor hetgeen wat we hebben. Hopelijk betekent dat voor u dat u een dak boven uw hoofd heeft, een liefdevolle familie om uw heen, een goede gezondheid en dat u het financieel gezien goed heeft zodat u onder andere ’s avonds een warme maaltijd kunt bereiden. Dat is in ieder geval wat ik iedereen toewens voor 2014.
Tot in het nieuwe jaar!
rs7zsdbktab7mgv4d5itirag6
Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen