Open Nederlands schaakkampioenschap 2014 brengt 9 grootmeesters, 12 nationaliteiten 

Foto: Open NK Schaken Dieren

DIEREN – Er staan op dit moment negen grootmeesters op de rol voor het Open Nederlands schaakkampioenschap, dat van 21 tot en met 31 juli wordt gespeeld in Grandcafe/ Zalencentrum/Sporthal Theothorne in Dieren. 

De favoriete Nederlander Erwin l’Ami, winnaar in 2009 en co-winnaar in 2013, krijgt sterke concurrentie uit Rusland, Hongarije en Egypte. Het hele evenement trekt deelnemers van in totaal twaalf nationaliteiten. 
12 nationaliteiten 
De op papier zwaarste concurrenten van Erwin komen uit Egypte: grootmeesters Bassem Amin en Ahmed Adly (jeugdwereldkampioen in 2007). Zij maken deel uit van een groot team uit het sterkste schaakland van Afrika, dat direct na het Open NK deelneemt aan de Olympiade in Noorwegen. 
Ook Deep Sengupta uit India, die vorig jaar de eerste prijs deelde met L’Ami, is weer van de partij. De overige grootmeesters zijn Sipke Ernst, Csaba Horvath (Hongarije), Vyacheslav Ikonnikov (Rusland), Roeland Pruijssers en de Duitser Daniel Hausrath. 
Ook de grote talenten Jorden van Foreest en Anna-Maja Kazarian doen mee. In lagere groepen zijn ook spelers uit de Verenigde Staten, Rusland en Turks Cyprus te zien. 
De schaakcamping is verhuisd naar Activiteitencentrum Polysport. 
Nevenactiviteiten
Volgens de traditie zijn er weer vele nevenevenementen. Er is een doorgeefschaaktoernooi op donderdagavond 24 juli en een snelschaaktoernooi op vrijdagavond 25 juli, waarin ook om de titel van OSBO Snelschaakkampioen wordt gestreden. Aan dit toernooi neemt ook Hans Böhm deel, die op de voorafgaande middag commentaar geeft op partijen van het Open NK. 
Op zaterdag 26 juli zal in het nabijgelegen Winkelcentrum Dieren een levend schaakspel te zien zijn. Op die dag, en op 31 juli, verzorgt Martijn Boele analyses voor jeugdspelers en anderen. 
Op zondag 27 juli geeft Erwin L’Ami een simultaan in of voor Grandcafe Theothorne en is er een spelencircuit voor kinderen, georganiseerd door het bedrijf Feestmaatjes. 
Op 28 juli wordt in Polysport het derde Open NK Raindropchess gehouden en op 30 juli krijgen kinderen hun eerste schaakles in de Bibliotheek Dieren. 
 
In alle groepen, beginnen de partijen om 13.00 uur. Op donderdag 31 juli begint de laatste ronde om 12.00 uur. De toppartijen van het Open NK zijn live te volgen op de toernooiwebsite en daarop worden tevens dagelijks verslagen geplaatst. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen