Treinkaartje maakt plaats voor chipkaart

Foto:

LANDELIJK – Het traditionele papieren treinkaartje is niet meer te koop. Het treinkaartje is afgelopen nacht definitief vervangen door de OV-chipkaart. Iedere treinreiziger moet voortaan in- en uitchecken. Mensen die af en toe met de trein reizen kunnen voortaan een papieren wegwerpchipkaart kopen.

De papieren chipkaart kan alleen voor een enkele reis worden gebruikt. Treinreizigers kunnen al langer kiezen voor een persoonlijke of anonieme chipkaart.
De wegwerpchipkaart wordt door alle spoorbedrijven tegelijk ingevoerd. Deze wegwerpkaart kost wel een euro extra bovenop de normale reiskosten. Dit komt omdat de productiekosten hoger zouden zijn.
Over de afschaffing van het papieren kaartje is jarenlang gediscussieerd. Het kabinet wilde een chipkaart alleen toestaan als alle vervoerders eenzelfde tarief zouden hanteren. Die horde werd in juni genomen.
Vooraf waren er veel klachten over de overstap. Reizigers met een voordeelabonnement die in de spits hun reis begonnen, kunnen bijvoorbeeld niet langer twee kaartjes kopen om na de spits goedkoper verder te reizen. Voor de hele reis die in de spits begint moet nu vol worden betaald. Volgens de NS maakte slechts een miniem deel van de reizigers gebruik van die optie.
Een goedkoop railrunnerkaartje voor kinderen kopen kan ook niet meer. Omdat ook een kind in het bezit moet zijn van een chipkaart, kan de railrunner als optie op de chipkaart worden geladen. De vervoersbedrijven bieden de chipkaarten de komende twee maanden in verschillende acties voor een gereduceerde prijs aan. Voor mensen die al met een OV-chipkaart reizen verandert niets.
Bij het OV-loket, reizigersorganisatie Rover en bij de Consumentenbond zijn voor reizigers meldpunten ingericht om klachten of vragen te melden. De organisaties verwachten dat veel mensen vooral vragen hebben over de verandering.
De volgende stap is dat in augustus de eerste toegangspoortjes dichtgaan. Op de stations van Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede wordt het dan onmogelijk om zonder in te checken het perron op te gaan. Binnen twee jaar moeten de poortjes van 82 stations worden gesloten.
Oude kaartje is geld waard
Het Spoorwegmuseum roept reizigers die in de nacht van dinsdag op woensdag een kaartje gekocht hebben deze op te sturen. Tot 04.00 uur moesten in verschillende automaten nog geprinte kaartjes te krijgen zijn, omdat de overgang vanaf middernacht gefaseerd werd doorgevoerd.
Het laatst geprinte kaartje wordt beloond met 250 euro. Ook is het museum nog op zoek naar een ticket uit 1839, toen reizigers van Amsterdam naar Haarlem voor het eerst een treinbewijs kregen. Voor dat kaartje heeft het museum 250 duizend euro over.
Limburg
Op één lijn in Limburg blijft het overigens nog wel mogelijk om een papieren kaartje zonder chip te kopen. Op de Heuvellandlijn van Maastricht naar Kerkrade, waar Veolia rijdt, worden de NS-verkooppunten weggehaald en blijven die van Veolia staan. “Ruim tachtig procent van alle reizigers op die lijn stapt niet op een ander traject over. Het was voor ons de afweging of we die mensen de euro extra konden besparen, of dat we de weinigen die naar een NS-traject overstappen moesten helpen”, aldus een woordvoerder. “We hebben voor de eerste optie gekozen.”
Door: Novum
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen