Spectaculaire oefening landmacht bij gemeentewerf Velp

VELP – De gemeentewerf van Velp aan Biljoen 7, was maandagmiddag 19 augustus, het toneel van een militaire oefening. Een van de leden van een klas van 12 studenten van de Manoeuvreschool te Amersfoort mocht deze oefening leiden en werd beoordeeld. Ook burgemeester Petra van Wingerden was aanwezig.

De andere eenheden, die geleid werden door studenten uit dezelfde klas zijn aangevuld met militairen van de luchtverdediging uit de Peel, in totaal een 30-tal militairen deden mee aan de oefening. De klas van de Manoeuvreschool bestaat uit twaalf studenten die per 20 september de opleiding tot “Officier der Infanterie” hebben afgerond en dan zullen beginnen als pelotonscommandant bij een van de parate eenheden van de Koninklijke Landmacht.
Isolatie van het object
De gemeentewerf is in de oefening een object waar mogelijk nog vijandelijke eenheden aanwezig zijn en deze zullen uitgeschakeld of gevangen genomen moeten worden. Hierbij heeft de leidinggevende commandant de opdracht zo min mogelijk schade aan te richten en het gebouw te doorzoeken op de aanwezigheid van militair materieel. 
lw6s98mijhaxgo1q3ycxyive1
Bij de oefening waren een zestal terreinwagens en een vrachtwagen met extra manschappen betrokken, alle militairen en voertuigen zijn bewapend. 
Het gaat er bij dit soort oefeningen om dat de commandant van de samengestelde eenheid in staat is dit soort complexe operaties snel en vakkundig uit te voeren, rekening houdend met dat wat er aangetroffen wordt en de veranderende situatie tijdens de inzet. 
b2qrp4bqymleakvl0layzyymq
Burgemeester
Burgemeester Petra van Wingerden was gedurende de hele oefening aanwezig, en liet zich voorlichten over hoe en waarom de Koninklijke Landmacht dit soort oefeningen uitvoert. “Dit is onbekend terrein voor de leerlingen en het object is bijzonder geschikt om dergelijke oefeningen uit te voeren, het is uitermate moeilijk een dergelijk goed object te vinden, het voldoet aan praktisch al onze eisen.” aldus Kapitein der Infanterie Ivor Wiltenburg. De Burgemeester liet blijken dat dit mede dankzij de medewerking van het personeel van de gemeentewerf mogelijk was gemaakt, “De vrijwillige brandweer van de gemeente Rheden oefent hier ook zeer regelmatig, wellicht zijn er mogelijkheden dat dit ook door jullie vaker gebruikt kan worden.”  Aan het einde van de oefening werd de burgemeester hartelijk bedankt en kreeg nog enkele herinneringen als blijk van dank uitgereikt door de heer Wiltenburg.
kbv27nv8bv5j1vcca8i1z1mk0
Klik hier voor een tweetal uitgebreide foto-reportages van de oefening
Klik hier voor extra film-materiaal van de oefening
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
vn2o74ssdwaf6euzf4cb6ww8k
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen