Tijdelijke opvang voor 260 vluchtelingen in voormalige zusterflat Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Vanaf 1 september 2024 tot uiterlijk 15 juli 2026 zal de voormalige zusterflat aan de Broekstraat opnieuw dienstdoen als tijdelijke opvanglocatie voor maximaal 260 vluchtelingen. Deze maatregel is genomen in reactie op het aanhoudende tekort aan opvangplekken in Nederland.

Tekort aan opvangplekken

Nederland kampt momenteel met een ernstig tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat al geruime tijd onder druk en doet steeds vaker een beroep op gemeenten om bij te springen. De “Handreiking Tijdelijke Gemeentelijke Spoedopvang” biedt gemeenten de mogelijkheid om snel opvanglocaties te realiseren.

De gemeente Rheden heeft besloten haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door bij te dragen aan het verlichten van de druk op het COA en tegelijkertijd vluchtelingen een veilige opvangplaats te bieden. Bovendien heeft de gemeente Rheden sinds 1 februari 2024 een taakstelling vanuit de Spreidingswet voor de opvang van 215 vluchtelingen. Volgens deze wet moet de gemeente deze plekken realiseren voor 1 juli 2025.

Locatie

De zusterflat aan de Broekstraat 9 is geen onbekende locatie voor vluchtelingenopvang. Tussen 2015 en 2017 diende deze locatie al als tijdelijke opvang. Hierdoor kan de zusterflat snel en effectief worden omgevormd tot een opvanglocatie die voldoet aan de huidige kwaliteitseisen.

Toekomstige Woningbouw IJsseldistrict

Naast het bieden van tijdelijke opvang, blijft de gemeente Rheden werken aan een duurzame toekomst voor alle inwoners. De grond waar de zusterflat op staat, maakt deel uit van het project IJsseldistrict (project ‘Park Nieuw Velp’), en de plannen voor woningbouw in dit gebied gaan gewoon door. De opvanglocatie zal geen vertraging veroorzaken in de planning en ontwikkeling van de nieuwe woningen.

Kosten

De gemeente Rheden zal de opvanglocatie in eigen beheer openen, met ondersteuning van het COA voor zorg en uitkering van leefgeld. Alle kosten die gepaard gaan met het realiseren van de opvang, inclusief werkzaamheden aan het pand en dagelijkse operationele kosten, worden gedekt door het Rijk.

Integratie en Leefbaarheid

De gemeente Rheden streeft ernaar de integratie en leefbaarheid in de omgeving te waarborgen. Dit project biedt een tijdelijke oplossing voor de opvang van asielzoekers, terwijl er tegelijkertijd gewerkt wordt aan een duurzame toekomst voor de hele gemeenschap.

Met de opening van de zusterflat als tijdelijke opvanglocatie toont de gemeente Rheden haar betrokkenheid en verantwoordelijkheid in deze uitdagende tijd. Het is een belangrijke stap om niet alleen de druk op het COA te verlichten, maar ook om bij te dragen aan een humane en doordachte oplossing voor de vluchtelingencrisis.

Informatie

De gemeente Rheden vindt goede communicatie en betrokkenheid van alle partijen belangrijk tijdens dit proces. Mocht u al vragen hebben, bekijk dan de  informatiepagina op www.rheden.nl/vluchtelingen. Voor verdere vragen of opmerkingen kunt u de gemeente  bereiken via 026 49 76 911 of [email protected].

Lees ook:

Zusterflat

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen