Gemeente Rheden zoekt ‘Verhalen van de Streek’

Foto: De Steeg

DE STEEG – In 2012 zijn in het kader van de Erfgoednota in alle zeven dorpen van de gemeente Rheden erfgoedgesprekken geweest. Tijdens deze gesprekken bleek dat er veel belangstelling is voor verhalen uit het verleden. De gemeente gaat op zoek naar deze verhalen, die op den duur in boek- en app vorm uitgegeven gaan worden.

In alle zeven dorpen worden erfgoedcafés opgezet en er worden verhalenvangers ingezet om de verhalen te verzamelen. Behalve woorden wordt ook gezocht naar beelden (foto/film), die kunnen ook mooie verhalen vertellen. “Niet alleen de vele monumenten in de gemeente hebben een verhaal, maar ook ‘om de hoek’ liggen verhalen die heel interessant zijn”, vertelt wethouder Ron König, “in de erfgoedcafés hopen we dat deze verhalen verteld gaan worden, zodat we dit voor de generaties na ons kunnen vastleggen”.

De gemeente heeft de hulp ingeroepen van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal, waar al veel over de lokale geschiedenis verzameld is. Uitgeverij Diepenmaat uit Dieren heeft zich bereid gevonden het boek en de app samen te stellen. De uitgeverij, die meerdere lokaal-historische boeken op haar naam heeft staan, draagt zorg voor de financiering. Bij de samenstelling van het boek wordt ook rekening gehouden met de interesses van kinderen.

De erfgoedcafés starten eind september 2013 en sluiten aan op de Open Monumentendagen (13 t/m 15 september). Voor die tijd wordt gezocht naar de verhalenvangers. Het is nog niet duidelijk wanneer het boek verschijnt, dat hangt af van de verhalen.

Voor meer informatie, aanmelden als verhalenvanger (voor 31 juli) of voor het insturen van een verhaal heeft de gemeente Rheden een website geopend: www.erfgoedrheden.nl . Het project is ook te volgen via Facebook en Twitter (klik voor links).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0