Bezoek de schaapskooi in Rheden en adopteer een lammetje.

RHEDEN – Wie de koude zal trotseren komt bij de schaapskooi in Rheden in een warm bad van liefde, aaibaarheid, pracht der natuur en in een wonderlijk tafereel.

RHEDEN – Wie de koude zal trotseren komt bij de schaapskooi in Rheden in een warm bad van liefde, aaibaarheid, pracht der natuur en in een wonderlijk tafereel.

Bij de Schaapskooi in Rheden is het eerste lammetje is dinsdag 5 februari geboren, een week later staat de teller inmiddels op 35.

De  jongst geboren lammeren en ooien staan apart in een schuurtje (kraamruimte), daar verblijven ze ongeveer 48 uur, de wat oudere lammeren staan daarna met hun trotse moeders zorgzaam  bij elkaar in de schaapskooi. De nog zwangere ooien staan buiten, ’s nachts gaan alle schapen naar binnen de schaapskooi in. Overdag, als een ooi gaat bevallen zal het lammetje buiten geboren worden, om vervolgens naar de kraamruimte te gaan. Daar mogen ze op het moment dat de ooi haar jong goed melk geeft, het jong goed drinkt en gezond is, worden ze overgebracht naar de schaapskooi.

De aanwezige herderin vertelt met enthousiasme hoe alles verloopt. Op dit moment zijn er nog 78 ooien zwanger. Er wordt verwacht, dat er nog zo’n 120 à 150 lammetjes geboren gaan worden, schapen krijgen 1 a 2 lammeren per keer, héél soms zijn het er drie. Bij schapen is het niet gewoon, dat ook al wordt er een drieling geboren, de moeder vanwege de hoeveelheid lammeren, de zwakste zal afstoten, mits een van de jongen in slechte gezondheid verkeerd. De ooien worden goed in de gaten gehouden en worden indien nodig, bijgevoerd met  extra (kracht)voer , zodat ze een voldoende hoeveelheid melk kunnen geven. Mocht dat niet het geval zijn, zal het jong bijgevoerd worden met kunstmelk en met de fles, dit komt maar zelden voor.

Op het moment van bezoek gaat alles naar wens, er zijn geen lammetjes geboren met mankementen en bij slechts één geboorte heeft de herderin een helpende hand moeten bieden omdat het kopje niet goed zat. Hierbij is ook alles goed gegaan, de totale lammer periode duurt zo’n 5 weken. Al die tijd zijn er mensen aanwezig om hulp te bieden bij het lammeren en om de schapen en lammeren te verplaatsen.

Een intensieve periode dus voor de herderinnen, de vrijwilligers en de schapen. Dit alles moet blijven bestaan. En u als lezer/bezoeker kunt daarbij helpen. U kunt een lammetje adopteren voor  maar € 20,–! U mag het lammetje dan een eigen naam geven en de adoptieouder(s) krijgen een heus geboortekaartje met de gegevens. Dit lammetje kunt u dagelijks bezoeken van 12.30 tot 17.00 tot eind April. Je kan adoptieouder worden bij de schaapskooi, of via de website www.schaapskudde.nl.

Vanaf mei zullen de schapen gekeurd zijn op zuivere raskenmerken en een gedeelte zal dan naar andere kuddes  gaan of bijvoorbeeld kinderboerderijen.  De Rhedense schaapskudde blijft  120 à 130 schapen aanhouden om de kudde in stand te houden.

“Volg ons” @HetRhedenNieuws via twitter!!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen