Werkgroep Fairtrade Rheden en wat houdt Fairtrade Gemeente in?

Foto:

GEMEENTE RHEDEN – De werkgroep “Fairtrade Gemeente Rheden” heeft zich afgelopen week voorgesteld en heeft de ambitie in oktober 2013 het predicaat van “Fairtrade Gemeente” te bemachtigen. In dit artikel vindt u informatie over het ontstaan van de werkgroep, wat de campagne “Fairtrade Gemeente” inhoudt en de plannen die de werkgroep heeft.

GEMEENTE RHEDEN – De werkgroep “Fairtrade Gemeente Rheden” heeft zich afgelopen week voorgesteld en heeft de ambitie in oktober 2013 het predicaat van “Fairtrade Gemeente” te bemachtigen. In dit artikel vindt u informatie over het ontstaan van de werkgroep, wat de campagne “Fairtrade Gemeente” inhoudt en de plannen die de werkgroep heeft.

Hoe is de werkgroep “Fairtrade Rheden” ontstaan?

November 2011: Ansineke van Oosterom, gemeenteraadslid voor het CDA in de gemeenteraad van de gemeente Rheden, formuleert een motie die het mogelijk maakt, om in het gemeentehuis over te gaan tot gebruik van Fairtrade producten en duurzame materialen. Deze wordt unaniem aangenomen en is de start voor het ontstaan van een werkgroep die zich in gaat zetten voor het  gebruik en de beschikbaarheid van Fairtrade producten in de gehele gemeente. Want dat is de achterliggende gedachte: niet de gemeentelijke organisatie en de burgerlijke overheid alléén moet Fairtrade zijn…, “nee, het gaat erom dat er binnen de gemeenschap van de gemeente Rheden zo veel mogelijk Fairtrade beschikbaar is en zichtbaar gemaakt wordt”. Aangezien de gemeenteraad zich hier unaniem achter stelde, heeft Ansineke van Oosterom verder bekeken of er voldoende draagvlak was om van de gemeente Rheden een Fairtrade gemeente te maken en zo is er, vanuit verschillende lagen van de bevolking een soort burgerinitiatief ontstaan. “Er zijn verschillende mensen benaderd en dit heeft geleid tot de vorming van een werkgroep met een brede vertegenwoordiging van de burgerij van de gemeente Rheden”, aldus de heer Bert Louwerse, voorzitter van de werkgroep “Fairtrade Rheden”.

Wereldwinkels

De verschillende Wereldwinkels hebben vooral in het begin hard aan het initiatief getrokken en worden als platform gebruikt voor de werkgroep. Van de expertise van de Wereldwinkels, op het gebied van Fairtrade, wordt dankbaar gebruik gemaakt. De winkels zullen actief betrokken worden bij het initiatief, maar werken passief mee wat betreft de inzet van vrijwilligers, “Wij hebben onze handen vol aan het draaiend houden van de Wereldwinkels in Velp, Rheden en Dieren. Deze draaien op vrijwilligers en dat is al een hele klus”, aldus Ciet Aveskamp, de ‘linking pin’ achter de drie wereldwinkels binnen de gemeente Rheden.

Toekomst

De werkgroepsleden hebben elkaar een jaar gegeven om van de Gemeente Rheden een “Fairtrade Gemeente” te maken. In 2013, bij de start van de Fairtrade Week, wil de werkgroep dat men, als men de gemeente binnen rijdt, onder de plaatsnaamborden een bord “Fairtrade Gemeente” zien hangen. Zij moeten voldoen aan een aantal  zestal criteria die door de organisatie “Fairtrade Gemeente” meetbaar zijn gemaakt. Volgens de heer Louwerse en mevrouw Aveskamp zit de werkgroep inmiddels op meer dan de helft van de gestelde eisen die de organisatie gesteld heeft. De werkgroep gaat de komende tijd “Signaleren, Stimuleren en Constateren”. Volgens een aantal checklists worden bedrijven, organisaties en instellingen geënquêteerd en bekeken (signaleren), voldoen deze niet wordt getracht aandacht te vestigen op Fairtrade (stimuleren) en daarna wordt geconstateerd of er voldoende bedrijven, organisaties en instellingen zijn die voldoen aan de eisen die gesteld zijn door de “Fairtrade Gemeente” organisatie.

De verschillende criteria zijn:

1) Lokale werkgroep

In de werkgroep zitten mensen uit verschillende werkterreinen, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente. Met elkaar zetten de werkgroep zich in om de titel ‘Fairtrade Gemeente’ te behalen en te behouden. De groep laat jaarlijks zien dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet.

De werkgroep “Fairtrade Rheden” bestaat uit: Bert Louwerse, Luuk Kuiper, Ansineke van Oosterom, Siep de Jong , Maud van Braam en Marleen Noorland.

2) Het gemeentebestuur

De gemeente omarmt Fairtrade. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijke afdelingen nemen Fairtrade op in hun beleid en handelen hier naar. Dit is dus in november 2011 onderschreven door aanname van de motie en een half jaar later bekeken hoe het er mee stond.

3) Winkels en horeca

Winkels in de gemeente verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten. De horeca serveert Fairtrade producten. Het minimaal te behalen aantal Fairtrade producten in winkels en horeca wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente.  Dit wordt dus aan de hand van checklists, enquetes, bezoeken duidelijk.

4) Bedrijven & organisaties

Lokale organisaties (zoals scholen, kerken en verenigingen) en bedrijven gebruiken Fairtrade producten. Zij organiseren activiteiten om de kennis over en de betrokkenheid bij Fairtrade te vergroten.  Ook dit wordt dus aan de hand van checklists, enquetes, bezoeken duidelijk.

5) Media-aandacht

De werkgroep organiseert een of meerdere evenementen die media-aandacht trekken, bijvoorbeeld bij het starten van het project, of behalen van de titel. Ook ontwikkelt de groep een plan om de campagne gedurende het hele jaar in het nieuws te houden. In de krant, op de radio of televisie.

6) MVO

De werkgroep zet een initiatief op om “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen” in de gemeente te stimuleren. Dit kan een meerjarig of kortlopend project zijn, bijvoorbeeld op het gebied van biologische of streekproducten, duurzame energie of eerlijk bankieren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen