Kinderboekenweek 5 t/m 15 oktober 2011

REGIO – Vanaf morgen, woensdag 5 oktober, start voor de 57e keer de kinderboekenweek. Heldenmoed staat centraal in de Kinderboekenweek 2011. Dit onder het motto: Superhelden! – Over dapper durven zijn.

REGIO – Vanaf morgen, woensdag 5 oktober, start voor de 57e keer de kinderboekenweek. Heldenmoed staat centraal in de Kinderboekenweek 2011. Dit onder het motto: Superhelden! – Over dapper durven zijn.

In veel kinderboeken staat de hoofdpersoon op een bepaald moment voor een keuze: grijp ik in of blijf ik aan de zijlijn staan. De keuze om iets te doen, maakt dat helden worden geboren.

Een superheld hoeft niet iemand met bijzondere krachten te zijn, ook een ogenschijnlijk kleine daad kan iemand tot een grote held maken, zoals de dieren in de verhalen van Toon Tellegen, die met kleine daden zichzelf onsterfelijk maken. In de kinderliteratuur zijn veel grote en kleine helden te vinden. Naast bewerkingen van klassieke heldenverhalen over bijvoorbeeld Odysseus, worden ook nieuwe helden gecreëerd. Vaak zijn het helden tegen wil en dank, zoals Harry Potter. Overeenkomst tussen alle kinderboekhelden is dat hun naam niet verloren zal gaan.

De Kinderboekenweek2011 wordt een eerbetoon aan alle kinderboekfiguren die dapper durven te zijn.

 

Kinderboekenweekgeschenk 2011

Het Kinderboekenweekgeschenk 2011 is “Bert en Bart redden de wereld” en is gemaakt door Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

Op een dag vindt Bert een gootsteenplopper. Bart vindt een oude stofzuigerbuis. De jongens spelen dat het anti-Zurgh vernietigingswapens zijn, dat de gemene Zurghs de aarde aanvielen en dat zij, Bert en Bart, de aarde gingen redden.

Dat bevalt hun moeder, de liefelijke Viola Lentelied, helemaal niet. Zij heeft een boek gelezen waarin stond dat schieten niet lief is. Viola pakt de gootsteenplopper en de stofzuigerslang dan ook af.

Bert en Bart willen hun wapens terug – koste wat het kost. Net wanneer zij bedacht hebben hoe ze hun wapens terug kunnen stelen, landt er een ruimteschip op hun huis. De Zurghs van de planeet Zurgh hebben lucht gekregen van de anti-Zurgh vernietigingswapens. Ook zij willen de wapens stelen. Daarna kunnen ze dan de aarde veilig vernietigen.

Kunnen Bert en Bart de wereld redden? En zien ze hun wapens nog terug?”

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt door de boekhandel cadeau gedaan bij aankoop van tenminste €10 aan kinderboeken.

 

Prentenboek

Voor kinderen die te jong zijn voor het Kinderboekenweekgeschenk verschijnt jaarlijks een prentenboek. Dit jaar is dit prentenboek gemaakt door meervoudig bekroond auteur Dolf Verroen en gelauwerd illustrator Thé Tjong-Khing en draagt de titel “De prins op het witte paard”.

 In “De prins op het witte paard” gaat een prins op zoek naar zijn prinses. Maar dat blijkt niet eenvoudig; hij wordt niet makkelijk verliefd en de prinsessen zien telkens al gauw iets dat hen niet bevalt.

“De prins op het witte paard” betreft een opvallend modern sprookje over de zoektocht naar ware liefde.

 

Rond de Kinderboekenweek worden verschillende prijzen uitgereikt aan auteurs en illustrators van kinderboeken.

Tijdens de Kinderboekenweek worden door boekhandels, bibliotheken en scholen diverse activiteiten georganiseerd.  

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden